ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 7:58:50μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 44
20
Ιουνίου

Συμβουλές για υγιές γαστρεντερικό

Αποφεύγουμε τα λιπαρά για να προστατεύσουμε την καρδιά μας και δεν πίνουμε πολύ αλκοόλ για να μη βλάψουμε το συκώτι μας.


Δυστυχώς, όμως, οι περισσότεροι από εμάς παραμελούμε ένα άλλο σημαντικότατο σύστημα του οργανισμού μας – το γαστρεντερικό.


Έρευνες δείχνουν ότι το γαστρεντερικό είναι ο «φύλακας» του ανθρώπινου σώματος, καθώς επιτρέπει να περνούν στον οργανισμό ωφέλιμα συστατικά και παράλληλα απομακρύνει βλαβερές ουσίες. Σε αυτό το σύστημα ζει το 70-80% των ανοσοκυττάρων μας.


Όταν το γαστρεντερικό λειτουργεί σωστά, το ίδιο ισχύει και για κάθε άλλο επιμέρους σύστημα του σώματος.
Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν για να κρατήσουμε σε φόρμα το γαστρεντερικό μας σύστημα;


1. Πολλά προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα βακτήρια που βρίσκονται σε μεγάλη ποικιλία τροφών και κυρίως στα γαλακτοκομικά. Απελευθερώνουν χημικές ουσίες που εξουδετερώνουν άλλα, βλαβερά βακτήρια, ενώ μελέτες δείχνουν ότι παίζουν ρόλο και στη διάθεσή μας.


2. Πολλά πρεβιοτικά
Περιέχουν αδιάσπαστους υδατάνθρακες και βρίσκονται στα προϊόντα ολικής άλεσης, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την αγκινάρα, το σπαράγγι και όχι μόνο. Η συστηματική κατανάλωση πρεβιοτικών συνδέεται άμεσα με το μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.


3. Λιγότερα λιπαρά
Τα λιπαρά προκαλούν φθορές στα τοιχώματα του στομάχου, με αποτέλεσμα τα βλαβερά βακτήρια να περνούν στο αίμα και να προκαλούν φλεγμονές στους γύρω ιστούς. Ορισμένα λιπαρά συμβάλλουν μάλιστα στην ανάπτυξη και την εξάπλωση βλαβερών βακτηρίων.


4. Λιγότερο στρες
Το στρες μπορεί να επηρεάσει τη σύσταση της μικροχλωρίδας του εντέρου. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια έδειξε ότι τα αυξημένα επίπεδα του στρες συνοδεύονται από μείωση των ωφέλιμων βακτηρίων στο γαστρεντερικό και ταυτόχρονη αύξηση των χημικών ουσιών που προκαλούν φλεγμονή.


Πηγή:onmed.gr

Διαβάστηκε 328 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα