×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
06
Ιουνίου

Τα πιο θρεπτικά λαχανικά

Το νεροκάρδαμο, το κινέζικο λάχανο, τα σέσκουλα και τα φύλλα από το παντζάρι είναι από τα πιο θρεπτικά λαχανικά, καθώς «κλείνουν» σε κάθε θερμίδα τους μια τεράστια δόση βιταμινών και μετάλλων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Πρόκειται, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, για τρόφιμα με υψηλή θρεπτική πυκνότητα, δηλαδή υψηλές αναλογίες θρεπτικών συστατικών.

 

Μέχρι σήμερα, οι διατροφικές οδηγίες δίνουν έμφαση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, που συνδέονται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων. Όμως, η θρεπτική τους αξία δεν έχει αξιολογηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να δείχνει ποια από αυτά είναι καλύτερα όσον αφορά την θρεπτική τους πυκνότητα.

 

Για τη συγκεκριμένη έκθεση, η Jennifer Di Noia, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο William Paterson University, δημιούργησε μια λίστα με βάση τη διατροφική πυκνότητα φρούτων και λαχανικών, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

 

«Τα τρόφιμα που παρέχουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά ανά θερμίδα βρίσκονται πιο πάνω στη λίστα. Τα αποτελέσματά μας μπορούν να βοηθήσουν τους καταναλωτές να εστιάσουν στις καθημερινές ενεργειακές τους ανάγκες και στον καλύτερο τρόπο για να πάρουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες από τα τρόφιμα τους», δήλωσε η ίδια.


Τα σταυρανθή και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά κυριαρχούν στην κορυφή της λίστας, κατέχοντας τις 10 πρώτες θέσεις. Πρόκειται για το νεροκάρδαμο, το κινέζικο λάχανο, τα σέσκουλα, τα φύλλα από το παντζάρι, το σπανάκι, τα ραδίκια, το σγουρό μαρούλι, τον μαϊντανό, το μαρούλι ρομάνο και τις λαχανίδες.

 

Όλα αυτά τα λαχανικά περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και σίδηρο, ουσίες που βοηθούν στην προστασία των ανθρώπων ενάντια στον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.

 

Τα φρούτα και τα λαχανικά που δεν βρίσκονται στη λίστα (βατόμουρα, μανταρίνια, κράνα, σκόρδο, κρεμμύδι, μύρτιλλα), αν και θρεπτικά, ωστόσο δεν έχουν υψηλή θρεπτική πυκνότητα.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστηκε 357 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)