×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
31
Μαΐου

Το φρούτο-ασπίδα στον καρκίνο του προστάτη, τη χοληστερόλη και τα καρδιακά

Οι ευεργετικές του ιδιότητες είναι αδιαμφισβήτητες, ωστόσο το συγκεκριμένο φρούτο και ο χυμός του δεν είναι τόσο "δημοφιλή" όσο θα έπρεπε. Μάθετε, όμως, με ποιους τρόπους μας θωρακίζει απέναντι στις σοβαρότερες των ασθενειών και βάλτε το στην διατροφή σας αμέσως.

Ο λόγος γίνεται για το ρόδι και τον χυμό ροδιού. Η βασική αιτία που δεν το βρίσκουμε εύκολα στα ράφια των καταστημάτων είναι επειδή έχει μια λίγο ξινή γεύση, ενώ και οι κατακόκκινοι καρποί του μας δυσκολεύουν στο μάσημα.


Είναι όμως ένα φρούτο πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες, οι τανίνες και οι ανθοκυανίνες. Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, ο χυμός του ροδιού είναι πιο ισχυρός σε αντιοξειδωτικά από τον χυμό κράνμπερι και το πράσινο τσάι!


Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι το ρόδι μας προστατεύει από μερικές πολύ επικίνδυνες για την υγεία μας παθήσεις:


Καρδιακές παθήσεις


Ο χυμός του ροδιού μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος προς την καρδιά σε άτομα με ισχαιμική στεφανιαία νόσο. Σε μια έρευνα με τη συμμετοχή 45 ατόμων με στεφανιαία νόσο και ισχαιμία του μυοκαρδίου, οι συμμετέχοντες που έπιναν περίπου 225mg χυμού ροδιού την ημέρα για 3 μήνες είχαν μειωμένη ισχαιμία κατά τη διάρκεια ενός τεστ κοπώσεως. Απεναντίας, όσοι δεν έπιναν τον χυμό, είχαν ενδείξεις αυξημένου στρες που προκαλείται από την ισχαιμία. Η έρευνα δεν έδειξε καμία αρνητική επίπτωση στην κατανάλωση χυμού ροδιού (ακόμη και στα επίπεδα σακχάρου του αίματος ή του σωματικού βάρους).


Χοληστερόλη


Ο χυμός ροδιού μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της πλάκας που συσσωρεύεται στα αιμοφόρα αγγεία. Τα αντιοξειδωτικά του χυμού μπορεί να βοηθήσουν να διατηρήσετε τη χοληστερόλη μη-επιζήμια επίπεδα. Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε στο Ισραήλ, διαπιστώθηκε ότι το ρόδι μείωσε το επίπεδο κακής χοληστερόλης (LDL) τόσο σε ανθρώπους όσο και σε πειραματόζωα (ποντίκια) και εμπόδισε σημαντικά την δημιουργία πλάκας στο εσωτερικό των αγγείων. Άλλη έρευνα έχει αποδείξει ότι ο χυμός του ροδιού εμποδίζει επίσης την ανάπτυξη αρτηριοσκλήρωσης σε ποντίκια.


Καρκίνος του προστάτη


Ο χυμός ροδιού μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη. Τα αντιοξειδωτικά είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην προστασία και την αποκατάσταση του DNA που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. "Ο χυμός του ροδιού δεν θα αποκρούσει τον καρκίνο από μόνος του, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να είναι μια σημαντική προσθήκη στην ισορροπημένη, βασισμένη σε φυτικές ουσίες διατροφή" υποστηρίζει η δρ Karen Collins του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο. Μάλιστα, οι άντρες που έχουν ήδη κάνει κάποια θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη μπορούν να επωφεληθούν ακόμα περισσότερο από μια καθημερινή δόση του χυμού ροδιού, ο οποίος καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και την περιορίζει τον θάνατο των υγιών κυττάρων. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα από το UCLA.

Πηγή:onmed.gr

Διαβάστηκε 333 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)