Σύμφωνα με μια πανεπιστημιακή έρευνα, επιβεβαιώνεται για πρώτη φορά ότι οι γυναίκες που δεν τρέφονται σωστά προτού μείνουν έγκυες έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να έχουν πρόωρο τοκετό, συγκριτικά με εκείνες που ακολουθούν ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 300 γυναικών της νότιας Αυστραλίας, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τις διατροφικές τους συνήθειες πριν από μια εγκυμοσύνη.
Είναι η πρώτη μελέτη που αξιολογεί τις διατροφικές συνήθειες των γυναικών πριν από τη σύλληψη και τη σχέση τους με τη γέννα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Journal of Nutrition», έδειξαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν πολλές πρωτεΐνες, φρούτα και λαχανικά προτού μείνουν έγκυες είχαν λιγότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα. Αντίθετα, όσες κατανάλωναν συχνά τρόφιμα υψηλά σε λιπαρά και σε περιεκτικότητα σε ζάχαρη είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να έχουν πρόωρο τοκετό.
«Η διατροφή είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, που μπορεί να αλλάξει. Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να κάνει κάποιος μια θετική αλλαγή. Ελπίζουμε ότι η έρευνά μας θα βοηθήσει την προώθηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, τόσο κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης όσο και πριν από αυτήν. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση των ποσοστών των πρόωρων τοκετών και θα βελτιώσει γενικότερα την εικόνα της υγείας των παιδιών» ανέφερε στη MailOnline η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Dr Jessica Grieger.
Πηγή: medicalnews.gr