Εκτύπωση αυτής της σελίδας
23
Μαΐου

Τραβάς τα κουνούπια πάνω σου; Η απάντηση ίσως βρίσκεται στις μασχάλες σου

Ο ρόλος των μικροβίων του δέρματος

 

Μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι οι δύσοσμες μασχάλες μπορεί να μετατρέψουν μερικούς ανθρώπους σε μαγνήτη κουνουπιών. Αυτός μπορεί να είναι και ο λόγος που ορισμένοι άνθρωποι τυραννιούνται τόσο πολύ από αυτά τα ενοχλητικά έντομα – ενώ άλλοι τη γλιτώνουν ατιμώρητοι.

 

Τα κουνούπια έλκονται από την οσμή του σώματος, ενώ μπορούν να βρουν κάποιον δύσοσμο από απόσταση 350 μέτρων, μόλις πάρουν μια μυρωδιά. Τα νέα ευρήματα βασίζονται στο αφρικανικό κουνούπι της ελονοσίας Anopheles gambiae, το οποίο αφέθηκε ελεύθερο σε μια υπαίθρια αρένα δοκιμών στη Ζάμπια.

 

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ Ντιέγκο Ζιράλντο, νευροεπιστήμονας, δήλωσε πως «πρόκειται για το μεγαλύτερο σύστημα αξιολόγησης της οσφρητικής προτίμησης, για οποιοδήποτε κουνούπι στον κόσμο. Είναι ένα πολύ απασχολημένο αισθητηριακό περιβάλλον για τα κουνούπια».

 

Ομάδα από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ, απελευθέρωνε 200 πεινασμένα κουνούπια κάθε βράδυ και χρησιμοποιούσε υπέρυθρες κάμερες κίνησης για να παρατηρήσει πόσο συχνά προσγειώνονταν σε ομοιόμορφα διατεταγμένα μαξιλάρια που θερμαίνονταν στους 35ºC, μιμούμενα το ανθρώπινο δέρμα, ένα καλό σημάδι ότι ήταν έτοιμα να τσιμπήσουν.

 

Η μυρωδιά του σώματος ήταν προφανώς το πιο ελκυστικό δόλωμα από άλλα γνωστά αρώματα για τα κουνούπια. Αλλά περαιτέρω δοκιμές έδειξαν ότι κάποια κουνούπια ήταν επιλεκτικά. Τα αρώματα έξι εθελοντών που κοιμόντουσαν σε μονές σκηνές διοχετεύτηκαν στα μαξιλάρια επί έξι διαδοχικές νύχτες.

 

Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να καταγράψουν τις προτιμήσεις των κουνουπιών και να συλλέξουν νυχτερινά δείγματα αέρα από τις σκηνές, για να συγκρίνουν τα αερομεταφερόμενα συστατικά της μυρωδιάς του σώματος.

 

Ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Conor McMeniman, βιολόγος-φορέας, δήλωσε πως «αυτά τα κουνούπια συνήθως κυνηγούν ανθρώπους τις ώρες πριν και μετά τα μεσάνυχτα», όπως ανέφερε, σύμφωνα με το nypost.com. «Ακολουθούν τα ίχνη μυρωδιάς που προέρχονται από τους ανθρώπους και συνήθως εισέρχονται στα σπίτια και δαγκώνουν μεταξύ περίπου 10 μ.μ. και 2 π.μ.».

 

Νύχτα με τη νύχτα, ορισμένοι άνθρωποι ήταν πιο ελκυστικοί για τα κουνούπια από άλλους. Ένας εθελοντής, ο οποίος είχε μια εντυπωσιακά διαφορετική οσμή, προσέλκυε σταθερά πολύ λίγα κουνούπια, όπως διαπίστωσε η μελέτη.

 

Η επικεφαλής συν-συγγραφέας Dr. Stephanie Rankin-Turner, αναλυτική χημικός, δήλωσε πως «δεν ξέρουμε ακόμα ακριβώς ποια πτυχή των δερματικών εκκρίσεων, των μικροβιακών μεταβλητών ή των εκπομπών της αναπνοής το καθοδηγούν αυτό, αλλά ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να το καταλάβουμε αυτό τα επόμενα χρόνια».

 

Οι άνθρωποι που ήταν πιο ελκυστικοί για τα κουνούπια εξέπεμπαν σταθερά περισσότερα καρβοξυλικά οξέα που παράγονται από τα μικρόβια του δέρματος, σύμφωνα με τη μελέτη. Αντίθετα, το άτομο που ήταν λιγότερο ελκυστικό για τα κουνούπια, εξέπεμπε λιγότερα οξέα αλλά τριπλάσια ποσότητα ευκαλυπτόλης, μιας φυτικής ένωσης που βρίσκεται σε έλαια, βότανα και μπαχαρικά – και τα αυξημένα επίπεδα μπορεί να σχετίζονται με τη διατροφή.

 

Η Δρ Rankin-Turner πρόσθεσε πως «όταν βλέπεις κάτι να μετακινείται από έναν μικροσκοπικό εργαστηριακό χώρο, όπου οι οσμές είναι ακριβώς εκεί, και τα κουνούπια εξακολουθούν να τα βρίσκουν σε αυτόν τον μεγάλο ανοιχτό χώρο σε ένα χωράφι στη Ζάμπια, αυτό πραγματικά δείχνει πόσο ισχυρά είναι αυτά τα κουνούπια ως αναζητητές ξενιστών».

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 97 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)