Εκτύπωση αυτής της σελίδας
11
Μαΐου

Τσιπς πατάτας: 7 λόγοι που πρέπει να αποφύγετε τη συχνή κατανάλωσή τους

Η υπερκατανάλωση αυτού του αλμυρού σνακ μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία καθώς τα τσιπς είναι εθιστικά προκαλώντας μακροπρόθεσμα πολλά προβλήματα υγείας.

 

Οποιαδήποτε ισορροπημένη διατροφή μπορεί να περιλαμβάνει ένα υγιεινό, μέτριο σνακ, αλλά η υπέρβαση σε οποιοδήποτε πρόχειρο φαγητό μπορεί να είναι επιβλαβής στον οργανισμό. Αν και μπορείτε να υποθέσετε ότι μπορείτε κατά καιρούς να «το ρίξετε έξω» τρώγοντας μερικά τσιπς πατάτας, μπορείτε εύκολα να ξεφύγετε από τους διατροφικούς σας στόχους. Συνεπώς, αν συνηθίζετε να τρώτε πατατάκια ιδιαίτερα συχνά, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα δείτε πολύ σύντομα τις συνέπειες τόσο στα κιλά σας όσο και στη συνολική σας υγεία.

 

 

Οι 7 παρενέργειες από τη συχνή κατανάλωση τσιπς πατάτας


Χάρη σε μυριάδες μελέτες και έρευνες, οι επιστήμονες ανακάλυψαν επτά απίστευτα επιζήμιες παρενέργειες από την αλόγιστη κατανάλωση πολλών τσιπς

 

1. Πάρα πολλά τσιπς μπορούν να αυξήσουν την πίεση

 

Κανείς δεν θέλει να έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, ειδικά όταν αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μυριάδες επιπτώσεις στην υγεία όπως άνοια ή καρδιακά προβλήματα, σύμφωνα με την Κλινική Mayo. Επίσης σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, το αλάτι που βρίσκεται σε αυτά τα σνακ αποσταθεροποιεί σημαντικά τα επίπεδα του νατρίου σας σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα, θέτοντάς σας σε κίνδυνο.

 

2. Θα μπορούσατε να αναπτύξετε καρκίνο

 

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρκίνου, μια χημική ουσία που ονομάζεται ακρυλαμίδιο (είναι μια οργανική ένωση με χαμηλό μοριακό βάρος, ιδιαίτερα διαλυτή στο νερό) που εμφανίζεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα έχει καρκινογόνες ιδιότητες και μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες μορφής καρκίνου. Τόσο ο καπνός τσιγάρων όσο και τα τσιπς περιέχουν αυτήν την καρκινογόνο ουσία, καθιστώντας την απειλή για την υγεία σας.

 

3. Μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων

 

Τα ακρυλαμίδια μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη πιθανότητα καρδιακών παθήσεων. Μια ιατρική μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε μέσω της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής επιβεβαίωσε τα σοβαρά αποτελέσματα της κατανάλωσης ακρυλαμιδίων στην υγεία της καρδιάς, καθιστώντας τα τσιπς ένα επιστημονικά αποδεδειγμένο επικίνδυνο σνακ.

 

4. Τα τσιπς μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

 

Τα τσιπς περιέχουν ποσότητες χοληστερόλης και αν έχετε οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικών επεισοδίων, πρέπει να τα αποφεύγετε. Σύμφωνα με την κλινική Mayo τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες χοληστερόλης προκαλούν απόφραξη στις αρτηρίες ενώ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βάθος χρόνου σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

5. Ένοχα για την υπογονιμότητα

Τα τρανς λιπαρά μπορούν να κάνουν κάποια εξίσου σοβαρή ζημιά και σύμφωνα με το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, τα τσιπς παρουσιάζουν έναν από τους πιο άμεσους τρόπους με τους οποίους καταναλώνουμε αυτά τα επικίνδυνα λίπη σε καθημερινή βάση. Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, τα τρανς λιπαρά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο υπογονιμότητας στις γυναίκες.

 

6. Μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα τσιπς μπορούν να προκαλέσουν κάποια σημαντική αύξηση βάρους, τόσο λόγω των λιπαρών και των υδατανθράκων όσο και της κατακράτησης υγρών από το αλάτι που εμπεριέχουν. Επιπλέον έχουν πολλές κενές θερμίδες ενώ είναι εθιστικά.

 

7. Έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, η αυξημένη κατανάλωση τρανς λιπών οδηγεί σε αυξημένες πιθανότητες κατάθλιψης.

 

Εν κατακλείδι την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να θελήσετε ένα σνακ προτιμήστε κάτι πιο υγιεινό όπως τα τσιπς λαχανικών ή στην χειρότερη περίπτωση τσιπς πατάτας σπιτικά χωρίς αλάτι ψημένα στον φούρνο.

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 51 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)