ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 - 1:12:37μ.μ.
19
Δεκεμβρίου

Αϋπνίες και πόνος στη μέση: Πώς συνδέονται

Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν σε κάποια φάση της ζωής τους πόνο στη μέση.

Αυτός ο πόνος μπορεί να σχετίζεται με τραυματισμούς, χρόνια προβλήματα στη μέση, διάφορες παθήσεις, τον έμμηνο κύκλο, την εγκυμοσύνη και άλλες υποκείμενες φυσιολογικές αιτίες. Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, ο εντοπισμός της αιτίας του πόνου στη μέση είναι δύσκολος, παρά τη σοβαρότητά του και τον αντίκτυπο που έχει στην καθημερινή ζωή των πασχόντων.

 

Μελέτες έχουν βρει συσχέτιση του πόνου στη μέση και διαφορετικών ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων, όπως είναι το φύλο, το σωματικό βάρος, το κάπνισμα και οι διαταραχές της διάθεσης. Νέα έρευνα κατέληξε σε σύνδεση του πόνου με την αϋπνία και τις διαταραχές ύπνου.

 

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Zhejiang προσπάθησαν να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση μεταξύ του ύπνου και του πόνου στη μέση. Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια αμφίδρομη αιτιώδης σχέση μεταξύ της αϋπνίας και του πόνου στη μέση, με το ένα πρόβλημα να προκαλεί δυνητικά το άλλο.

 

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο πόνος στη μέση συχνά συνυπάρχει με τις διαταραχές του ύπνου, η αιτίας της σχέσης όμως, παραμένει ασαφής», έγραψαν οι Ge Luo, Yuanyuan Yao, Jiachun Tao, Tingting Wang και Min Yan.

 

«Στην παρούσα μελέτη, διερευνήθηκε η αιτιώδης σχέση μεταξύ των διαταραχών του ύπνου και του πόνου στη μέση και υπογραμμίστηκε η σημασία της βελτίωσης του ύπνου για την ολοκληρωμένη διαχείριση του πόνου».

 

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για πάνω από 400.000 ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής, τα οποία συλλέχθηκαν στο πλαίσιο μελέτης του γονιδιώματος (GWAS) από τη UK Biobank. Οι συμμετέχοντες είχαν ολοκληρώσει γενετικές εξετάσεις και απάντησαν σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τις συνήθειες ύπνου τους.

 

Οι αναλύσεις των ερευνητών εστίασαν σε διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με την κακή ποιότητα του ύπνου, όπως είναι η αϋπνία, η μεγάλη διάρκεια ύπνου, η σύντομη διάρκεια ύπνου και η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εξέτασαν τα δεδομένα της μελέτης γονιδιώματος και επέλεξαν συμμετέχοντες με γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με διαφορετικούς παράγοντες κακού ύπνου.

 

Για να επιβεβαιώσουν μια πιθανή αιτιώδη σχέση μεταξύ του κακού ύπνου και του πόνου στη μέση, χρησιμοποίησαν την Μεντελιανή τυχαιοποίηση (MR), μια σχετικά νέα τεχνική που επιτρέπει στους επιστήμονες να χρησιμοποιούν γενετικές παραλλαγές για να αποκαλύψουν πιθανούς γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

 

Τα ευρήματά τους υπογραμμίζουν την αμφίδρομη αιτιώδη σχέση μεταξύ της αϋπνίας και του πόνου στη μέση, που σημαίνει ότι η αϋπνία μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση και το αντίστροφο. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι ο πόνος στη μέση μπορεί να προκαλέσει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά όχι το αντίθετο.

 

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας έδειξαν μια πιθανή αμφίδρομη αιτιώδη σχέση της γενετικά προβλεπόμενης αϋπνίας με τον πόνο στη μέση. Η βελτίωση του ύπνου μπορεί να είναι σημαντική για την ολοκληρωμένη διαχείριση του πόνου στη μέση» καταλήγουν οι συγγραφείς.

 

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Neuroscience.

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 31 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα