ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 11:59:44π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
15
Σεπτεμβρίου

Αλτσχάιμερ: Ο εγκέφαλος «αντισταθμίζει» τις πρώιμες βλάβες

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι σε θέση να αποκαταστήσει εν μέρει πρώιμες μεταβολές που οφείλονται στη νόσο Αλτσχάιμερ,

σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Neuroscience.


Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο εγκέφαλος έχει την ικανότητα να «επιστρατεύει» περισσότερους νευρώνες ώστε να διατηρεί τη νοητική λειτουργικότητα.


Οι ερευνητές ευελπιστούν πως η ανακάλυψη αυτή θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα γιατί κάποια άτομα που εκδηλώνουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ παρουσιάζουν στη συνέχεια σοβαρά προβλήματα μνήμης.


Η νέα μελέτη, με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια επικεφαλής, περιελάμβανε 71 υγιείς ενήλικες που δεν είχαν εκδηλώσει σημάδια νοητικής κατάπτωσης. Οι εγκεφαλικές απεικονίσεις έδειξαν ότι 16 από τους μεγαλύτερης ηλικίας συμμετέχοντες παρουσίαζαν συσσώρευση αμυλοειδών, δηλαδή μάζες πρωτεϊνών που υποδηλώνουν την ύπαρξη του Αλτσχάιμερ.


Ζητήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες να απομνημονεύσουν μια σειρά από εικόνες, ενώ οι ερευνητές παρακολουθούσαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Όλοι οι συμμετέχοντες πέτυχαν παρόμοιες επιδόσεις, κάτι που υπέδειξε στους ερευνητές ότι ο εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται και να «αντιστέκεται» στις πρώιμες βλάβες λόγω της νόσου.


Ο Δρ William Jagust, ένας από τους συντάκτες της μελέτης, δηλώνει πως «η έντονη πνευματική δραστηριότητα καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής καθιστά πιθανώς τον εγκέφαλο ικανό να προσαρμόζεται στις βλάβες που επιφέρει το Αλτσχάιμερ».

 

 

 


πηγή: onmed.gr

 

Διαβάστηκε 229 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα