ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 - 9:21:07π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 44
09
Ιουλίου

Δείτε αν ανήκετε σε αυτούς που κινδυνεύουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται «Επιθεώρηση της Καναδικής Ιατρικής Εταιρείας» (CMAJ) καταδεικνύει ότι υπάρχει μία συγκεκριμένη ομάδα ατόμων, που κινδυνεύει από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ακόμη και αν δεν είναι καπνιστές.

 

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τη δρ Γκούντουλα Μπέρενς, από το Τμήμα Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ, στη Γερμανία, ανέλυσαν στοιχεί από 113.279 άνδρες και γυναίκες.


Σύμφωνα με όσα προέκυψαν, οι παχύσαρκοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ακόμα κι αν δεν καπνίζουν.
Ο κυριότερος παράγοντας γι' αυτό είναι η συσσώρευση των περιττών κιλών στην κοιλιά.


Όταν το 1995 ξεκίνησε η μελέτη, οι εθελοντές είχαν ηλικία 50-70 ετών και κανένας δεν έπασχε από ΧΑΠ, καρκίνο ή καρδιοπάθεια. Δέκα χρόνια αργότερα, 3.648 από αυτούς είχαν εκδηλώσει ΧΑΠ.


Όπως διαπιστώθηκε από τα στοιχεία, όσοι είχαν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης (πάνω από 110 εκατοστά για τις γυναίκες και πάνω από 118 εκατοστά για τους άντρες) είχαν κατά 72% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ΧΑΠ.


Την ίδια ώρα, ο κίνδυνος εκδηλώσεως ΧΑΠ ήταν κατά 29% χαμηλότερος στους εθελοντές με μικρή περίμετρο μέσης, οι οποίοι γυμνάζονταν πέντε μέρες την εβδομάδα.


«Το περιττό σωματικό λίπος, ιδίως στην περιοχή της κοιλιάς αλλά και αλλού στο σώμα, αυξάνει την τοπική και γενικευμένη φλεγμονή, η οποία ενδεχομένως διεγείρει τους μηχανισμούς εμφάνισης της ΧΑΠ στους πνεύμονες», επισημαίνει η δρ Μπέρενς.

 


Πηγή:onmed.gr

Διαβάστηκε 304 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα