×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 49
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
19
Αυγούστου

Δείτε αν ανήκετε σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο από εγκεφαλικό

Δανοί ερευνητές ανακάλυψαν την «τριπλέτα του θανάτου», τους τρεις παράγοντες που αυξάνουν εκθετικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Στη μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Stroke, αναλύουν πώς οι τρεις αυτοί παράγοντες, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο προβλέψιμοι, συμβάλλουν στην εκδήλωση του εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

Ο επικίνδυνος συνδυασμός περιλαμβάνει το κάπνισμα, την υπέρταση και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

 

«Είναι χειρότερο να είναι κάποιος καπνιστής και να έχει ταυτόχρονα χαμηλό μορφωτικό επίπεδο παρά να καπνίζει και να έχει λάβει ανώτερη μόρφωση», δηλώνει η Έλεν Νόρνταλ, επικεφαλής της σχετικής μελέτης και ερευνήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

 

Ως «χαμηλό μορφωτικό επίπεδο» οι ερευνητές ορίζουν τη δεκαετή εκπαίδευση, από το νηπιαγωγείο έως το γυμνάσιο ή τα πρώτα χρόνια του λυκείου.

 

Τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η μελέτη αφορούσαν σε 68.643 άτομα ηλικίας 30 έως 70 ετών. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι το 16% των ανδρών και το 11% των γυναικών αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου εάν ήταν καπνιστές, είχαν υπέρταση και χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

 

Σε περίοδο 14 ετών, το 10% αυτής της ομάδας ανδρών και το 9% αυτής της ομάδας γυναικών έπαθαν τελικά εγκεφαλικό.

 

Εξαιρώντας τον παράγοντα της υπέρτασης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καπνιστές με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο αντιμετώπιζαν και πάλι μεγαλύτερο κίνδυνο σε σύγκριση με τους μορφωμένους καπνιστές.

 

πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 229 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)