×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 49
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
06
Σεπτεμβρίου

ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΡΙΝΙΚΟΥ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΣ

ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΡΙΝΙΚΟΥ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΣ:
Τι είναι; Χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση


Basilis ManettasΔιάτρηση ρινικού διαφράγματος είναι ένα έλλειμμα του βλεννογόνου και του χόνδρινου ή οστέινου τμήματος αυτής της ανατομικής δομής. Η διάμετρός της μπορεί να είναι λίγα χιλιοστά, αλλά μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπεράσει τα 2 εκατοστά.


Η διάτρηση του ρινικού διαφράγματος μπορεί εύκολα να εντοπιστεί από τον Ωτορινολαρυγγολόγο κατά την πρόσθια ρινοσκόπηση ή την ενδοσκοπική εξέταση της ρινός.


Ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών, περίπου το 62%, προσέρχονται χωρίς ρινικές εκδηλώσεις, ενώ ένα μικρό ποσοστό μπορεί να παρουσιάζει επίσταξη, ξηρότητα και σφύριγμα στην εισπνοή. Η ενδεχόμενη συμπτωματολογία συνήθως σχετίζεται με το μέγεθος και τη θέση της διάτρησης.


Οι βασικές αιτίες διάτρησης του ρινικού διαφράγματος περιλαμβάνουν: τραυματικές κακώσεις (τραυματισμός, χειρουργική επέμβαση ρινός για ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος), παραμονή  ξένου σώματος (κυρίως ευθύνεται η παραμονή μπαταρίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει διάτρηση σε λίγες ώρες), φλεγμονώδεις παθήσεις (φυματίωση,σύφιλη) φαρμακευτικές ουσίες (εισπνοή κοκαΐνης, κατάχρηση/κακή εφαρμογή κορτιζονούχων σπρέι), αυτοάνοσα νοσήματα (σαρκοείδωση, κοκκιωμάτωση Wegener) και νεοπλάσματα ρινός-παραρρινίων κόλπων.


Οι συχνότερες αιτίες διάτρησης του ρινικού διαφράγματος φαίνεται να είναι: η χειρουργική αποκατάσταση σκολίωσης του διαφράγματος (αναφέρονται ποσοστά 1-8%) οι τραυματισμοί (15-18%), η χρήση φαρμακευτικών ουσιών (10-12%), οι καυτηριασμοί του βλεννογόνου της μύτης (8-10%), τα αυτοάνοσα νοσήματα (4%) και οι ρινικοί επιπωματισμοί/τοποθέτηση Levin για μεγάλο χρονικό διάστημα (0,5-1%). Σπανιότερα, οι διατρήσεις του ρινικού διαφράγματος είναι δυνατόν να συνδέονται με τη παρουσία νεοπλασμάτων σε προχωρημένα στάδια. Τελευταία έχει αναφερθεί και σε ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία για καρκίνο παχέος εντέρου και για καρκίνο του μαστού.


Ο Ωτορινολαρυγγολόγος, με βάση το ιστορικό και την κλινική εικόνα του ασθενούς, θα πρέπει να κρίνει αν χρειάζεται ή όχι να γίνει περαιτέρω διαγνωστική διερεύνηση για μια παρατηρούμενη διάτρηση του ρινικού διαφράγματος. Οι προσπάθειες χειρουργικής αποκατάστασης συνήθως δεν οδηγούν σε επιτυχή αποτελέσματα.

 


Βασίλειος Μανέττας,

Ειδ. Ιατρός, ΩΡΛ Κλινικής Γ.Ν.Α. «Η ΕΛΠΙΣ», Αθήνα

Διαβάστηκε 1451 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)