×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
10
Δεκεμβρίου

Δισκοκήλη: Τι είναι και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Η δισκοκήλη (ή οσφυϊκή ριζοπάθεια ή αυχενική ριζοπάθεια ή κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή ρήξη δίσκου) εμφανίζεται συχνότερα σε μεσήλικες και ηλικιωμένους άντρες, ιδιαίτερα σε όσους έχουν έντονη και επίπονη σωματική δραστηριότητα.


Χαρακτηρίζεται από πόνο στη μέση ή στον αυχένα, που μπορεί να ξεκινά από ένα ήπιο μυρμήγκιασμα και να φτάνει σε οξύ πόνο που εμποδίζει την κίνηση.


Σε μια οσφυϊκή δισκοκήλη, μπορεί να έχετε ένα οξύ πόνο σε ένα σημείο του ποδιού, του ισχίου ή του γλουτού και μούδιασμα σε άλλα μέρη. Μπορεί επίσης το αίσθημα να βρίσκεται στη γαστροκνημία ή στο πέλμα.


Με μια αυχενική δισκοκήλη, μπορεί να έχετε πόνο όταν κινείτε το λαιμό, βαθύ πόνο κοντά ή πάνω από την ωμοπλάτη ή πόνο που αντανακλά στο βραχίονα ή στα δάκτυλα.


Ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί:


-Μετά από όρθια ή καθιστή στάση
-Τη νύχτα
-Με το φτάρνισμα, τον βήχα ή το γέλιο
-Όταν σκύβετε προς τα πίσω ή περπατάτε μερικά μέτρα, ιδιαίτερα εάν οφείλεται σε σπονδυλική στένωση


Αντιμετώπιση


Η πρώτη αντιμετώπιση είναι μια σύντομη περίοδος ξεκούρασης με αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, συνοδευόμενη από φυσικοθεραπεία.
Η φυσικοθεραπεία είναι σημαντική για όλους τους πάσχοντες.


Σύμφωνα με το www.gethealthier.gr η Αποσυμπίεση Μεσοσπονδυλίου Δίσκου είναι μια μη επεμβατική, μη χειρουργική θεραπεία, η οποία πραγματοποιείται σε ειδικό τραπέζι που ελέγχεται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, το οποίο μοιάζει με το μηχάνημα σπονδυλικής έλξης. Κάθε δίσκος προσεγγίζεται μεμονωμένα και με εφαρμογή συγκεκριμένων τεχνικών έλξης και χαλάρωσης κατά τη θεραπεία, σε συνδυασμό με σωστή στάση σώματος, μπορεί να δημιουργηθεί αρνητική πίεση στο εσωτερικό του δίσκου. Η τεχνική αυτή διαχωρίζει ήπια τον επηρεαζόμενο δίσκο 5 έως 7 χιλιοστά, δημιουργώντας αρνητική πίεση (ή κενό) μέσα στο δίσκο, βοηθώντας στην επαναφορά του προβεβλημένου ιστού. Παράλληλα, χάρη στην αρνητική πίεση, διευκολύνεται η εισροή νερού, οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στο δίσκο. Με τον τρόπο αυτό, ο εκφυλισμένος δίσκος ενυδατώνεται και ενισχύεται με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να εκκινήσει η διαδικασία της επούλωσης.


Οι περισσότεροι άνθρωποι ανακάμπτουν και επιστρέφουν στις συνηθισμένες δραστηριότητες τους. Ένας μικρός αριθμός ατόμων χρειάζονται περαιτέρω θεραπεία, που μπορεί να περιλαμβάνει ενέσεις στεροειδών ή χειρουργείο.


Οι ενέσεις στεροειδών στη μέση, στην περιοχή της δισκοκήλης, μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του πόνου για αρκετούς μήνες. Αυτές οι ενέσεις μειώνουν το οίδημα γύρω από το δίσκο και ανακουφίζουν πολλά συμπτώματα. Οι σπονδυλικές ενέσεις γίνονται συνήθως στα πλαίσια εξωτερικών ασθενών, χρησιμοποιώντας ακτινογραφία ή ακτινοσκόπηση για τον εντοπισμό της περιοχής όπου απαιτείται η ένεση.


Το χειρουργείο μπορεί να αποτελεί επιλογή για λίγους ασθενείς με συμπτώματα που δεν υποχωρούν παρά την αντιμετώπιση και το χρόνο.


Πρόληψη


Εάν έχετε ευαισθησία στο συγκεκριμένο σημείο πρέπει να ακολουθείτε πρακτικές ασφαλούς εργασίας και άθλησης.
Κάποιοι γιατροί συστήνουν τη χρήση ειδικών ζωνών για τη μέση, για υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης. Αυτές οι ζώνες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των τραυματισμών σε άτομα, η δουλειά των οποίων απαιτεί την ανύψωση βαρών.


Σημαντικό ρόλο τέλος, στη βελτίωση του πόνου της μέσης παίζουν η δίαιτα και η άσκηση στους υπέρβαρους ασθενείς.

 

 

πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 163 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)