×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 49
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
12
Οκτωβρίου

Εγκυμοσύνη και ιός της γρίπης

Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ μελέτησε γιατί οι εγκυμονούσες είναι τόσο ευάλωτες στη γρίπη και βρήκαν, ότι ο «ένοχος» μπορεί να είναι το… ίδιο το ανοσοποιητικό τους σύστημα, το οποίο δείχνει έναν «υπερβάλοντα ζήλο» για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Οι ερευνητές συνέλεξαν ανοσοκύτταρα από περίπου 50 γυναίκες, οι μισές από τις οποίες ήταν έγκυες. Στη συνέχεια, «μόλυναν» τα κύτταρα με τον ιό της γρίπης στο εργαστήριο. Από τα δείγματα των εγκύων, δύο τύποι λευκών αιμοσφαιρίων (natural killer και T cells) εμφάνιζαν αυξημένη ανοσοαπόκριση, προκαλώντας την προσέλκυση ακόμη περισσότερων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος για να καταπολεμήσουν τον ιό.

 

Κι ενώ μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι αυτή ακριβώς την «ενισχυμένη αντίδραση» στη γρίπη θα χρειαζόταν μια έγκυος, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Λοιμωδών Νοσημάτων στη Σολή Ιατρικής του Στάνφορντ, Dr. Catherine Blish, έχει αντίθετη άποψη. Σύμφωνα με την ίδια «η ύπαρξη πολλών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στους πνεύμονες μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές, οι οποίες δυσκολεύουν την αναπνοή». Αυτό μπορεί να εξηγεί τον αυξημένο κίνδυνο, που διατρέχουν οι έγκυες που έχουν τη γρίπη, να εμφανίσουν πνευμονία.

 

«Αν αυτά τα ευρήματα επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες μελέτες, θα μπορούσε να εξηγηθεί το γιατί οι έγκυες γυναίκες είναι τόσο ευάλωτες στη γρίπη» πρόσθεσε η ίδια, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Time.

 

«Στις ιατρικές σχολές μαθαίνουμε ότι τα κύτταρα αυτά καταστέλλονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για να προστατευτεί το έμβρυο. Όμως συμβαίνει κάτι με τη γρίπη που οδηγεί σε μια αυξημένη ανοσοαπόκριση» συνέχισε.

 

Η ίδια προτείνει στις έγκυες γυναίκες να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. «Ακόμη κι αν αυτές οι έρευνες οδηγήσουν σε νέες θεραπείες, είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι το εμβόλιο είναι το καλύτερο “εργαλείο” για την πρόληψη κατά της εμφάνισης της λοίμωξης» κατέληξε.

 

 


πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 267 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)