ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2023 - 7:28:24μ.μ.

banner468x60

25
Μαΐου

Ελλάδα: Ανοδική τάση στις παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα

Ανοδική τάση στις παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα διαπιστώνουν οι επιστήμονες της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (Ε.Ε.Ε.) και της Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων (Π.Ε.Ε.), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επίπτωση στην υγεία του πληθυσμού αλλά και τα οικονομικά της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν ο καθηγητής  Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου της Ουλμ Γερμανίας και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Λεωνίδας Ντούντας και η καθηγήτρια Παιδικής Ενδοκρινολογίας – Νεανικού Διαβήτη Ιατρικής Σχολής Αθηνών κυρία Χριστίνα Κανακά – Gantenbein,  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς (25 Μαΐου), η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Ηashimoto είναι πιο συχνή νόσος του θυρεοειδούς, ιδίως στον γυναικείο πληθυσμό, και αποτελεί την κύρια αιτία υποθυρεοειδισμού, ενώ σημαντική αύξηση των ποσοστών της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας παρατηρείται και στα παιδιά.Παράλληλα, τα θυρεοειδικά νοσήματα αποτελούν τη δεύτερη πιο συχνή διαταραχή στην εγκυμοσύνη, ενώ την ίδια αυξητική πορεία έχει και η επίπτωση του καρκίνου του θυρεοειδούς, ο οποίος υπολογίζεται ότι το 2019 θα αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες, με ετήσιο κόστος διαχείρισης τα 2 δισ. δολάρια.Οι παθήσεις του θυρεοειδούς οφείλονται, κατά τους επιστήμονες , κυρίως σε περιβαλλοντικούς παράγοντες μεταξύ των οποίων η ανεπαρκής ή η αυξημένη πρόσληψη ιωδίου σε πολλές περιοχές του πλανήτη, η μειωμένη πρόσληψη σεληνίου, πιθανώς η ανεπάρκεια βιταμίνης D, η βαριά ρύπανση, η έκθεση σε ακτινοβολία από πυρηνικά ατυχήματα και δοκιμές πυρηνικών όπλων, τα χημικά πρόσθετα τροφίμων και τα συντηρητικά, ο καπνός, καθώς και άλλοι παράγοντες. Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν επιγενετικά τα άτομα που έχουν την προδιάθεση και να πυροδοτήσουν διάφορες παθήσεις του θυρεοειδούς.


Οι επιπτώσεις της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς


Όπως υπογράμμισαν οι ειδικοί, οι διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε πολλά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Ο αδένας είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς παράγει δύο ζωτικής σημασίας ορμόνες, τη θυροξίνη (Τ4) και την τριιωδοθυρονίνη (Τ3), οι οποίες, με τη σειρά τους, ρυθμίζουν απαραίτητες κυτταρικές λειτουργίες για την κατανάλωση ενέργειας στους ιστούς. Γι’ αυτό, ο έλεγχος της λειτουργίας του θυρεοειδούς είναι απαραίτητος για την πρόληψη των παθήσεων του θυρεοειδούς, ιδιαίτερα στις ομάδες που είναι πιο εκτεθειμένες, όπως τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι.Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι ορμόνες του θυρεοειδούς και κατά την ενδομήτρια ζωή και μπορεί να έχουν μακροχρόνιες, μη αναστρέψιμες συνέπειες στην υγεία του παιδιού που θα γεννηθεί. Έτσι, αν η έγκυος γυναίκα κατά το 1ο τρίμηνο της κύησης παρουσιάζει υποθυρεοειδισμό, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το δείκτη νοημοσύνης του παιδιού. Παράλληλα, ο υπερθυρεοειδισμός κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην νευροανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού.


Η θεραπευτική αντιμετώπιση


Σε ό,τι αφορά τη θεραπευτική αντιμετώπιση των νοσημάτων του θυρεοειδούς, αυτή πραγματοποιείται, κατά κύριο λόγο με φαρμακευτική αγωγή. Η θυροξίνη είναι, σύμφωνα και με όλες τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η πρώτη επιλογή στη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού.Οι ειδικοί τόνισαν ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν αξιόπιστα και σταθερά σκευάσματα θυροξίνης, σε διάφορες δοσολογίες, έτσι ώστε να παρέχεται στον θεράποντα ιατρό η δυνατότητα εξατομίκευσης της αγωγής.
Υπογράμμισαν όμως και την αξία της κυκλοφορίας νέων σκευασμάτων όπως η θυροξίνη σε υγρή μορφή, καθώς θεωρούν ότι εμπλουτίζει την φαρμακευτική φαρέτρα. Τόνισαν πάντως, πως η συχνή αλλαγή σκευασμάτων πρέπει να αποφεύγεται, λόγω του υψηλού κόστους που συνεπάγεται, και να διενεργείται μόνο όταν είναι απαραίτητο.Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα ΘυρεοειδούςΕφέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς είναι αφιερωμένη στους ηλικιωμένους, μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα ασθενών. Συχνά, τα συμπτώματα των παθήσεων του θυρεοειδούς είναι ήπια στους ηλικιωμένους και είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτά με κλινική μόνο εξέταση, καθώς επικαλύπτονται από συμπτώματα συνοδών νόσων και πολυφαρμακίας. Έτσι, είναι απαραίτητη η εργαστηριακή εξέταση των ασθενών.   Με την ευκαιρία της επετείου, το Τμήμα Θυρεοειδούς (ΤΘ) της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (Ε.Ε.Ε.) – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων (Π.Ε.Ε.) διοργανώνει και ενθαρρύνει εκδηλώσεις, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις παθήσεις του θυρεοειδούς και τις σοβαρές επιπτώσεις τους στη σωματική, αλλά και, συχνά, στην ψυχική υγεία των ασθενών. Κυρίως, όμως, μεριμνά για την ορθή ενημέρωση των πολιτών στην πρόληψη, μέσω ενός τακτικού ελέγχου του θυρεοειδούς.


Οι εφετινές δράσεις που διοργανώνονται από το ΤΘ της ΕΕΕ είναι:
α) Σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας (ΚΕΣΟ), θα πραγματοποιηθεί έλεγχος του θυρεοειδούς σε όλες τις οικογένειες που καλύπτονται από το ΚΕΣΟ.
β) Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού, και σε συνεργασία με τους Δήμους Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με την ευγενική χορηγία της εταιρίαςUni-Pharma,θα διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια για τις παθήσεις του θυρεοειδούς την Τετάρτη 25 Μαΐου το πρωί, στην έξοδο του Μετρό στο Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 394 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα