Εκτύπωση αυτής της σελίδας
21
Οκτωβρίου

Εμβόλιο Pfizer: Αποτελεσματικότητα 95,6% για την τρίτη δόση

Τα αποτελέσματα δοκιμής σε μια περίοδο που η μετάλλαξη Delta ήταν κυρίαρχη.

Οι Pfizer Inc και BioNTech ανακοίνωσαν την Πέμπτη πως τα στοιχεία από την φάση 3 των κλινικών δοκιμών έδειξαν υψηλή αποτελεσματικότητα της τρίτης, ενισχυτικής δόσης του εμβολίου τους ενάντια στην COVID-19. Η υψηλή αυτή αποτελεσματικότητα αφορά και τη μετάλλαξη Delta.

 

Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες και όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η κλινική δοκιμή με τη συμμετοχή 10.000 ατόμων ηλικίας 16 και άνω, έδειξε 95,6% αποτελεσματικότητα απέναντι στη νόσο, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που η μετάλλαξη Delta ήταν κυρίαρχη.

 

Η Pfizer έχει σημειώσει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της μετά από τις δύο δόσεις πέφτει με την πάροδο του χρόνου, επικαλούμενη μια μελέτη που έδειξε 84% αποτελεσματικότητα από το 96% τέσσερις μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

 

Οι εταιρείες σημείωσαν πως το χρονικό διάστημα ανάμεσα στη δεύτερη δόση και την τρίτη δόση ή το placebo στη μελέτη ήταν περίπου 11 μήνες.

 

«Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν επιπλέον αποδείξεις για τα πλεονεκτήματα των ενισχυτικών δόσεων καθώς προσπαθούμε οι άνθρωποι να παραμείνουν καλά προστατευμένοι από τη νόσο», δήλωσε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, σε μια δήλωσή του.

 

Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν τα 53 έτη, με το 55,5% να ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 16 – 55 ετών. Το 23,3% ήταν πάνω από 65.

 

Οι δύο εταιρείες πρόσθεσαν ότι θα υποβάλουν λεπτομερή αποτελέσματα της δοκιμής τους για αξιολόγηση από ομοτίμους στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) και άλλες ρυθμιστικές υπηρεσίες το ταχύτερο δυνατό.

 

Οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έχουν ήδη εγκρίνει μια τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και της Moderna Inc για ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι οποίοι είναι πιθανό να έχουν μικρότερη προστασία από το σχήμα δύο δόσεων.

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 64 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)