ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023 - 9:55:01π.μ.

banner468x60

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
02
Μαρτίου

Εξ αποστάσεως εντοπισμός των πρώιμων νοητικών διαταραχών σε ηλικιωμένους μέσω έξυπνης εφαρμογής

H χρήση μια έξυπνης εφαρμογής εικονικού σούπερ μάρκετ παρέχει νέες δυνατότητες για τον εξ αποστάσεως εντοπισμό των πρώιμων νοητικών διαταραχών σε ηλικιωμένους. Ομάδα επιστημόνων κατάφερε για πρώτη φορά να εντοπίσει την ήπια νοητική διαταραχή (ΗΝΔ) αναλύοντας την επίδοση ηλικιωμένων που χρησιμοποιούσαν εφαρμογή εικονικού σούπερ μάρκετ στο σπίτι τους, χωρίς παρουσία εξεταστή.

Η συγκεκριμένη έρευνα ξεκίνησε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο και αποτελεί συνέχεια παλαιότερης μελέτης, όπου ο εντοπισμός της ΗΝΔ επιτεύχθηκε με τη χορήγηση εφαρμογής εικονικού σούπερ μάρκετ από εξεταστή (νευρολόγο ή νευροψυχολόγο). Στη νέα έρευνα οι ηλικιωμένοι χειρίστηκαν την εφαρμογή, η οποία αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ), μόνοι στο σπίτι τους, χωρίς να υπάρχει εξεταστής και αναλύθηκε η μέση επίδοση σε διάστημα ενός μηνός για τον εντοπισμό της ΗΝΔ.


Στην έρευνα συμμετείχαν 12 ηλικιωμένοι (6 υγιείς & 6 ασθενείς με ΗΝΔ), με μέσο όρο ηλικίας τα 63,75 έτη και εκπαίδευσης κατά μέσο όρο τα 11,08 έτη. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν άτομα που επισκέπτονταν τα κέντρα ημέρας της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών.


Από την έρευνα αυτή, η οποία εκπονήθηκε από επιστήμονες από τον Τομέα Νευροεπιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το ΙΠΤΗΛ, την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών και το Network Aging Research (NAR) του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, προέκυψε ότι η διαχρονική επίδοση στην αυτόνομη χρήση του εικονικού σούπερ μάρκετ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο εντοπισμού της ΗΝΔ.


Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, η έρευνα θα καλύψει ένα σημαντικό κενό στην προληπτική νοητική ιατρική. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, πολλοί «νέοι ηλικιωμένοι» 60-65 ετών αποφεύγουν την προληπτική εξέταση των νοητικών λειτουργιών τους σε ιατρεία μνήμης, καθώς θεωρούν τον εαυτό τους υγιή και τη διαδικασία της εξέτασης χρονοβόρα. Ταυτόχρονα, είναι ιδιαίτερα θετικοί ως προς την αυτόνομη χρήση «έξυπνων» παιχνιδιών στο σπίτι τους, με στόχο την εξάσκηση της νόησής τους.


«Εφαρμογές όπως το εικονικό σούπερ μάρκετ που συνδυάζουν τη νοητική εξάσκηση με τον εξ αποστάσεως εντοπισμό πρώιμων διαταραχών θα επιτρέψουν την προληπτική εξέταση αυτού του πληθυσμού που μέχρι σήμερα απέφευγε να εξεταστεί. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό των νοητικών διαταραχών σε προχωρημένο στάδιο. Ο έγκαιρος εντοπισμός πιθανών διαταραχών θα οδηγήσει στην καλύτερη αντιμετώπισή τους και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων» επισημαίνουν οι ερευνητές.

 


Πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 172 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα