Εκτύπωση αυτής της σελίδας
24
Φεβρουαρίου

Γιατί δεν έπεσαν ακόμα οι μάσκες – Το παρασκήνιο της απόφασης των ειδικών

Τι τους ανησυχεί

Αποφασισμένοι να μην γίνει το λάθος βήμα τώρα που μοιάζει να αποκλιμακώνεται η πανδημία εμφανίζονται οι ειδικοί. Στην χθεσινή (23/2) συνεδρίαση, και ενώ όλοι πίστευαν ότι θα ανακοινωνόταν η κατάργηση της υποχρεωτικότητας της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, υπήρξε τελικά ανατροπή.

 

Η απόφαση μετατέθηκε για την επόμενη εβδομάδα παρά το γεγονός ότι είναι πλέον εμφανής η ύφεση της πανδημίας ακόμα και στους σκληρούς δείκτες, ενώ η μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία έχει απελευθερώσει κλίνες και για άλλα νοσήματα.

 

Μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση, οι επιστήμονες αποφάσισαν ότι σε αυτή την φάση δεν είναι σκόπιμο να χαλαρώσουν και άλλο τα μέτρα κατά της πανδημίας. Συμφώνησαν μόνο στο να επιτραπούν οι εκδρομές των ΚΑΠΗ και αυτές μόνο με την συμμετοχή εμβολιασμένων.

 

Το παρασκήνιο


Κρίσιμο ρόλο στην απόφαση των ειδικών να μην πέσουν ακόμα οι μάσκες έπαιξε το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε περίοδο Αποκριών και θεωρείται βέβαιο ότι και πάρτι θα γίνουν και θα υπάρξει συνωστισμός ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους. Με άλλα λόγια με την ταχύτητα που διασπείρεται η μετάλλαξη Όμικρον θα ήταν καταστροφικό να μην υπάρχουν μάσκες λίγο πριν τις όποιες εκδηλώσεις πραγματοποιηθούν σε όλη την χώρα.

 

Όπως τόνιζε μέλος της επιτροπής στο newsbeast.gr: «Θα ήταν μέγα λάθος να δώσουμε από σήμερα το μήνυμα στους πολίτες ότι τα αφήνουμε όλα ανεξέλεγκτα. Ο κόσμος θα βγει να διασκεδάσει και είναι και η Καθαρά Δευτέρα που οι πολίτες συνωστίζονται σε εξωτερικούς χώρους οπότε η κατάργηση της μάσκας είναι ένα αχρείαστο ρίσκο σε αυτή την φάση».

 

Οι μεγαλύτερες αλλαγές θα ισχύσουν από τα τέλη Μαρτίου έτσι ώστε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Υπάρχουν μέτρα τα οποία παραμένουν σε εφαρμογή για περισσότερο από ένα χρόνο και σχετίζονται με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και την ισχύ του, την καραντίνα των νοσούντων για τουλάχιστον πέντε ημέρες αλλά και τα τεστ που είναι υποχρεωτικά στα σχολεία.

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 144 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)