×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
06
Οκτωβρίου

Γιατί νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι

Η έλλειψη ύπνου δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που σας «τρώει» ενέργεια. Στην καθημερινότητά μας υπάρχουν πολλά πράγματα που κάνουμε (ή δεν κάνουμε) και τα οποία μπορεί να μας εξαντλούν σωματικά και ψυχικά και να μας… «δυσκολεύουν τη ζωή».

Διαβάστε παρακάτω μερικές κοινές συνήθειες, οι οποίες μπορεί να ευθύνονται για το αίσθημα κόπωσης που σας ταλαιπωρεί καθημερινά.

 

1. Αποφεύγετε τη γυμναστική όταν είστε κουρασμένοι

Το να αποφεύγει κανείς τη γυμναστική, για να «κρατήσει» ενέργεια, μπορεί τελικά να λειτουργεί εις βάρος του.
Σύμφωνα με μια έρευνα από το πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, οι υγιείς ενήλικες που ξεκινούσαν να γυμνάζονται χαλαρά, τρεις φορές την εβδομάδα για 20 λεπτά, ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερο κουρασμένοι και πιο «ζωντανοί» μετά από διάστημα έξι εβδομάδων.

 

Η τακτική άσκηση αυξάνει τη δύναμη και την αντοχή και βοηθά στην πιο αποτελεσματική λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και τη μεταφορά του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών στους ιστούς.

 

2. Δεν πίνετε αρκετό νερό

Ακόμη κι αν κάποιος είναι ελαφρά αφυδατωμένος –ακόμη και μόλις στο 2% των φυσιολογικών επιπέδων ενυδάτωσης του οργανισμού- αυτό επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό, όπως υποστηρίζει η διατροφολόγος Amy Goodson.

 

Η αφυδάτωση προκαλεί μείωση του όγκου του αίματος, εξήγησε η ίδια στο Time, κάτι που κάνει το αίμα πιο πυκνό. Αυτό δυσχεραίνει την άντληση αίματος από την καρδιά, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ταχύτητα με την οποία μεταφέρεται το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά στους μύες και τα διάφορα όργανα.

 

3. Δεν προσλαμβάνετε αρκετό σίδηρο

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι, ευέξαπτοι, αδύναμοι και ανίκανοι να συγκεντρωθείτε. Αυτό συμβαίνει γιατί κυκλοφορεί λιγότερο οξυγόνο στους μύες και τα κύτταρα.

Φροντίστε να καταναλώνετε περισσότερα όσπρια, αυγά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ξηρούς καρπούς και να τα συνδυάζετε με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C, καθώς ο συνδυασμός αυτός βελτιώνει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

 

4. Αποφεύγετε το πρωινό

Το πρωινό βοηθά τον οργανισμό να αρχίσει να λειτουργεί σωστά μετά τον ύπνο και επιπλέον, παρέχει τα απαραίτητα «καύσιμα» για να συμβεί αυτό.

 

5. Ελέγχετε τα e-mails σας στο κρεβάτι

Το φως που εκπέμπεται από τις ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να διαταράξει τον κιρκαδικό ρυθμό, επηρεάζοντας την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου.

 

 

πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 250 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)