Εκτύπωση αυτής της σελίδας
18
Ιανουαρίου

Γιατί βήχω; – Τι προκαλεί τον βήχα και πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Οι τρόποι για να τον αντιμετωπίσετε

 

Από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία το 2020 ο βήχας έχει ποινικοποιηθεί ως προειδοποιητικό σημάδι, μεταξύ άλλων, και για Covid. Με τη γρίπη σε έξαρση πολλοί άνθρωποι βήχουν στον περίγυρό μας. Συνήθως ο βήχας είναι μια αντανακλαστική ενέργεια που καθαρίζει τον λαιμό από τη βλέννα ή άλλους ερεθιστικούς παράγοντες. Τα περισσότερα επεισόδια βήχα τελειώνουν ή τουλάχιστον βελτιώνονται σημαντικά μέσα σε δύο εβδομάδες. Ένας επίμονος βήχας, που διαρκεί περισσότερο από οκτώ εβδομάδες, θεωρείται χρόνιος βήχας.

 

Πότε πρέπει ο βήχας να σας ανησυχήσει; Συμπτώματα όπως πυρετός, πόνος στο στήθος, πονοκέφαλος, υπνηλία, αίσθημα σύγχυσης, αίμα και δυσκολία στην αναπνοή είναι καμπανάκια κινδύνου που πρέπει να σας οδηγήσουν άμεσα στον γιατρό, ιδίως τα δύο τελευταία.

 

 

Συνήθως ο βήχας δεν αφήνει μακροχρόνια «κουσούρια», όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να αφήσει αίσθημα κόπωσης, ζαλάδα, πονοκέφαλο και κατάγματα στα πλευρά αναφέρει το healthline.com.

 

Καλό θα είναι όταν βήχετε να σταματήσετε το κάπνισμα ενώ έρευνα που έγινε το 2004 έδειξε επίσης ότι όσοι έκαναν διατροφή πλούσια σε φρούτα, φυτικές ίνες και φλαβονοειδή είχαν μειωμένες πιθανότητες να βήχουν.

 

Τι προκαλεί τον βήχα

 

Πολλές είναι οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν βήχα. Όταν βλέννα, καπνός ή σκόνη φράζουν τους αεραγωγούς ο βήχας αντανακλαστικά προσπαθεί να καθαρίσει τον λαιμό από τα σωματίδια και να κάνει ευκολότερη την αναπνοή.

 

Η πιο κοινή αιτία βήχα είναι η λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως το κρυολόγημα ή η γρίπη. Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού προκαλούνται συνήθως από ιό και μπορεί να διαρκέσουν από λίγες ημέρες έως μια εβδομάδα. Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από τη γρίπη μπορεί να χρειαστούν λίγο περισσότερο χρόνο για να ξεκαθαρίσουν και μπορεί μερικές φορές να απαιτούν αντιβιοτικά.

 

Το κάπνισμα είναι επίσης μια κοινή αιτία βήχα. Αυτός ο βήχας θεωρείται χρόνιος και έχει έναν χαρακτηριστικό ήχο.

 

Το άσθμα προκαλεί επίσης βήχα που έχει συριγμό, κάτι που κάνει εύκολη την αναγνώρισή του. Οι κρίσεις άσθματος απαιτούν θεραπεία με εισπνεόμενα.

 

Υπάρχουν φάρμακα που είναι πιθανό να προκαλέσουν βήχα, όπως αυτά για τη θεραπεία της υψηλής πίεσης και των καρδιακών παθήσεων. Δύο από αυτά, όπως αναφέρει το healthline, είναι το Zestril (λισινοπρίλη) και το Vasotec (εναλαπρίλη) που συνήθως όταν σταματά να τα παίρνει ο ασθενής σταματά και ο βήχας του.

 

Άλλες αιτίες που φέρνουν βήχα είναι μια βλάβη στις φωνητικές χορδές, βακτηριακές λοιμώξεις όπως η πνευμονία, ο κοκκύτης, η λαρυγγίτιδα, η καρδιακή ανεπάρκεια και η πνευμονική εμβολή. Επιπλέον στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση το περιεχόμενο του στομάχου ρέει πίσω στον οισοφάγο. Αυτή η παλινδρόμηση διεγείρει ένα αντανακλαστικό στην τραχεία, προκαλώντας βήχα.

 

Τρόποι αντιμετώπισης του βήχα

 

Ανάλογα με την αιτία που τον προκαλεί ο βήχας μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους. Όταν πίσω από τον βήχα υπάρχει ιός χρειάζονται αντιβιοτικά. Μπορείτε ωστόσο να τον αντιμετωπίσετε και με τους ακόλουθους τρόπους:

 

Μείνετε ενυδατωμένοι με άφθονα υγρά
Βάλτε επιπλέον μαξιλάρια στον ύπνο για να κρατήσετε το κεφάλι σας ανασηκωμένο
Χρησιμοποιήστε σταγόνες για το βήχα για να καταπραΰνετε το λαιμό σας
Κάντε τακτικά γαργάρες με ζεστό αλατισμένο νερό για να απομακρύνετε τη βλέννα
Αποφύγετε το τσιγάρο και την έκθεση στην σκόνη
Προσθέστε μέλι ή τζίντζερ σε ζεστό τσάι
Χρησιμοποιήστε αποσυμφορητικά σπρέι για να ξεβουλώσετε τη μύτη σας και να διευκολύνετε την αναπνοή σας
Αν ο βήχας επιμένει και επισκεφτείτε τον γιατρό εκείνος θα κοιτάξει τον λαιμό σας και θα ζητήσει να βήξει για να ακούσει τον ήχο που παράγει ο βήχας σας. Εάν οφείλεται σε βακτήρια θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά από το στόμα. Συνήθως θα χρειαστεί να πάρετε το φάρμακο για μια εβδομάδα για να θεραπευτεί πλήρως ο βήχας. Μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει είτε αποχρεμπτικά σιρόπια είτε αντιβηχικά που περιέχουν κωδεΐνη.

 

Υπάρχει όμως και πιθανότητα να σας πει να κάνετε τις εξής εξετάσεις:

 

ακτινογραφία θώρακα για να εκτιμηθεί αν οι πνεύμονές σας είναι καθαροί
αιματολογικές και δερματολογικές εξετάσεις εάν υποπτεύεται αλλεργική αντίδραση
ανάλυση φλέγματος ή βλέννας για ενδείξεις βακτηρίων ή φυματίωσης
είναι πολύ σπάνιο ο βήχας να είναι το μοναδικό σύμπτωμα καρδιακών προβλημάτων, αλλά ο γιατρός μπορεί να ζητήσει ένα υπερηχοκαρδιογράφημα για να διασφαλίσει ότι η καρδιά σας λειτουργεί σωστά και δεν προκαλεί το βήχα.

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

 

Διαβάστηκε 44 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)