ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 - 2:28:43μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
13
Οκτωβρίου

Η νανοτεχνολογία βάζει τέλος στην ξηρότητα των ματιών

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Waterloo στο Οντάριο του Καναδά υποστηρίζουν ότι η νέα τους ανακάλυψη μπορεί να ανακουφίσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που ταλαιπωρούνται από ξηρότητα στα μάτια και πρέπει να βάζουν αρκετές φορές την ημέρα ορό και τεχνητά δάκρυα.


Σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσαν στην επιστημονική επιθεώρηση "Nano Research", δημιούργησαν ειδικές σταγόνες για τα μάτια οι οποίες περιέχουν νανοσωματίδια που κολλούν στην επιφάνεια του ματιού και τη διατηρούν υγρή για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας στον χρήστη να τις βάζει μόλις μία φορά την εβδομάδα.


Στην σχετική έκθεση οι ερευνητές περιγράφουν το πώς εφάρμοσαν τις σταγόνες με τα νανοσωματίδια σε ποντίκια-πειραματόζωα με ξηρά μάτια μέσω της φαρμακευτικής ουσίας κυκλοσπορίνη-A (Cyca) και διαπίστωσαν ότι τα μάτια των ποντικών έμειναν υγρά "έως και 5 ημέρες" με χρήση περιορισμένης δόσης.


Στη συνέχεια πραγματοποίησαν μια άλλη σειρά δοκιμών όπου έδωσαν στα ποντίκια μια εβδομαδιαία δόση του ορού με νανοσωματίδια. Διαπίστωσαν τότε ότι τα σημάδια της φλεγμονής στα μάτια τους είχαν εξαλειφθεί και η επιφάνεια των ματιών των ζώων είχε "αναρρώσει πλήρως".


Η ίδια δόση (μία φορά την εβδομάδα) δεν παρουσίασε επίσης κανένα σημάδι από φυσικό ερεθισμό ή φλεγμονή όταν δοκιμάστηκε και στα μάτια κουνελιών.


Τα νανοσωματίδια -τα οποία είναι περίπου 1000 φορές μικρότερα από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας- κολλούν στην επιφάνεια του βολβού του ματιού και χρησιμοποιούν μόνο το 5% της δοσολογίας του φαρμάκου που κανονικά απαιτείται. Στο τέλος ο οργανισμός τα απορροφάει εντελώς ακίνδυνα.


Η ερευνητική ομάδα εργάζεται τώρα για τη διενέργεια κλινικών δοκιμών για να δοκιμάσει ακόμα πιο εξοδικά τις οφθαλμικές σταγόνες νανοσωματιδίων και προβλέπει το τελικό προϊόν να είναι διαθέσιμο στα φαρμακεία μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

 

 

πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 236 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα