Μια βρετανική μελέτη διαπίστωσε για πρώτη φορά, πώς η χημεία του αίματος μας αλλάζει όλη την ημέρα.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Surrey και το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στο Λονδίνο έχουν δείξει ότι το βιολογικό μας ρολόι παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταβολή της συγκέντρωσης των διαφορετικών μορίων στο αίμα μας. Το εύρημα αυτό σημαίνει ότι η ποσότητα του ύπνου που λαμβάνουμε, τα επίπεδα του φωτός στα οποία είμαστε εκτεθειμένοι και το χρονοδιάγραμμα των γευμάτων μας, θα μπορούσαν όλα να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο φάρμακα δρουν στο σώμα μας. Κατέδειξαν επίσης ότι οι εξετάσεις του αίματος δίνουν διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με την ώρα της ημέρας που τις κάνουμε.
Σχεδόν όλα τα έμβια όντα έχουν έναν εσωτερικό μηχανισμό - γνωστό ως το κιρκαδικό ρυθμό ή βιολογικό ρολόι- το οποίο συγχρονίζει τις σωματικές λειτουργίες με την 24-ωρη της περιστροφής της Γης. Σε ανθρώπους και άλλα θηλαστικά, το ρολόι ρυθμίζεται από τις σωματικές αισθήσεις, κυρίως τον τρόπο που το μάτι αντιλαμβάνεται το φως και το σκοτάδι και τον τρόπο που το δέρμα αισθάνεται τις αλλαγές της θερμοκρασίας.
"Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι, αν θέλουμε να αναπτύξουμε ένα διαγνωστικό τεστ για μια νόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να λάβουμε υπόψιν την ώρα της ημέρας κατά την οποία έγινε η λήψη αίματος, δεδομένου ότι αυτό έχει σημαντική επίδραση στο μεταβολισμό. Αυτό είναι επίσης το κλειδί για τη διαχείριση των φαρμάκων και για τον καθορισμό του πότε θα είναι πιο αποτελεσματικά. Φυσικά, αυτό θα πρέπει να εξετάζεται για κάθε περίπτωση χωριστά, δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι, όπως οι εργαζόμενοι σε βάρδιες έχουν ένα διαφορετικό κύκλο ύπνου / εγρήγορσης", ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Ντέμπρα Σκέν.
πηγή:news.gr