×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 44
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
25
Ιουνίου

Υπέρταση: Μέτρα προστασίας που πρέπει να πάρετε άμεσα

Δύο νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine υποδεικνύουν πως οι μεταλλάξεις ενός γονιδίου μπορούν να μας προστατεύσουν από την υπέρταση και το έμφραγμα.


Η ανακάλυψη αυτή θα συμβάλει στην παρασκευή αποτελεσματικών φαρμάκων για την καλύτερη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.
Πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή, όμως, υπάρχουν μερικά μέτρα ακόμη που μπορούμε να πάρουμε για να προστατεύσουμε την καρδιά μας.


1. Απώλεια βάρους
Όσο αυξάνεται ο Δείκτης Μάζας Σώματος, τόσο αυξάνεται και η αρτηριακή πίεση. Διατηρώντας το βάρος στα όρια του φυσιολογικού θα περιορίσουμε την πίεση που ασκείται στην καρδιά μας.


2. Υγιεινή διατροφή
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι δύο βασικοί σύμμαχοι ενάντια στην υπέρταση. Μελέτες δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φυτικές τροφές, καρπούς και υγιεινά λιπαρά από το ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς, προστατεύει την καρδιά από επικίνδυνες φλεγμονές κι έτσι δεν φθείρονται τα αιμοφόρα αγγεία.


3. Γυμναστική
Περίπου 30 με 60 λεπτά άσκησης όσο το δυνατόν περισσότερες μέρες της εβδομάδας βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, υποστηρίζουν ερευνητές από τη Mayo Clinic. Δε χρειάζεται να επιλέξουμε κάποιο απαιτητικό άθλημα, καθώς ακόμη και ένας περίπατος είναι ευεργετικός για την καρδιά.


4. Λιγότερη καφεΐνη
Η καφεΐνη ανεβάζει τους δείκτες της αρτηριακής πίεσης ακόμη και σε άτομα που δεν κινδυνεύουν από υπέρταση. Ορισμένοι μάλιστα παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στην επίδραση της καφεΐνης, γι' αυτό δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε καταχρήσεις.


5. Λιγότερο στρες
Ο Αμερικανικός Σύλλογος για την Καρδιά (AHA) προειδοποιεί ότι οι ορμόνες που συμμετέχουν στην αντίδραση του οργανισμού στο στρες μπορούν να κάνουν την καρδιά να χτυπά με πιο γρήγορο ρυθμό και παράλληλα να επιφέρουν τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η διαδικασία έχει σαν αποτέλεσμα την παροδική άνοδο της αρτηριακής πίεσης.


Πηγή:onmed.gr

Διαβάστηκε 320 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)