ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 4:41:10μ.μ.
21
Μαΐου

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ποιο το «παράδοξο της παχυσαρκίας»

Άλλη μια επιστημονική έρευνα αναδεικνύει το λεγόμενο «παράδοξο της παχυσαρκίας», δηλαδή ότι σε αρκετές περιπτώσεις ασθένειας οι άνθρωποι με παραπανίσια κιλά κινδυνεύουν λιγότερο από ό,τι όσοι έχουν κανονικό βάρος.

Εν προκειμένω, ο καρκίνος του παχέος εντέρου σε υπέρβαρους ασθενείς, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν σε σχέση με τους καρκινοπαθείς με φυσιολογικό βάρος.

 

Οι ερευνητές του ερευνητικού κέντρου Kaiser Permanente της Καλιφόρνια, με επικεφαλής την Κάντις Κρένκε, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ογκολογίας "JAMA Oncology", ανέλυσαν στοιχεία για 3.400 άνδρες και γυναίκες που είχαν διαγνωσθεί με ορθοκολικό καρκίνο (παχέος εντέρου) διαφόρων σταδίων.

 

Η μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος 28 έως 30, δηλαδή στο όριο μεταξύ υπέρβαρων και παχύσαρκων, είχαν 48% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 55% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από τον καρκίνο του εντέρου, σε σχέση με όσους είχαν κανονικό προς χαμηλό βάρος (με δείκτη 18,5 - 23).

 

Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) κάτω από 18,5 δείχνει άτομο λιποβαρές, 18,5 έως 25 κανονικού βάρους, 25 - 30 υπέρβαρο και πάνω από 30 παχύσαρκο. Ο δείκτης υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα.

 

Οι άνθρωποι με παραπανίσια κιλά είναι πιθανότερο να διαγνωσθούν με διάφορες μορφές καρκίνου, όμως παραδόξως -μετά τη διάγνωση- η πρόγνωσή τους είναι συχνά καλύτερη σε σχέση με τα άτομα κανονικού βάρους.

 

«Τα παραπάνω κιλά και η παχυσαρκία έχουν αναγνωρισθεί ως παράγοντες κινδύνου για πολλές παθήσεις, όμως για τους ανθρώπους με ορθοκολικό καρκίνο, το πρόσθετο βάρος μπορεί να παρέχει προστασία έναντι του θανάτου», δήλωσε η Κρένκε.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 142 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα