ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 6:44:51π.μ.
20
Οκτωβρίου

Κορονοϊός: Νέα ελληνική μέθοδος προβλέπει πόσες ΜΕΘ Covid χρειάζεται καθημερινά η χώρα

Πώς λειτουργεί το μοντέλο προβλέψεων.

Μια νέα ελληνική μέθοδος προβλέπει πόσες κλίνες ΜΕΘ χρειάζεται καθημερινά η χώρα για τους ασθενείς με κορονοϊό. Πρόκειται για ένα νέο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης της νόσου Covid-19 που ανέπτυξαν επιστήμονες του Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του ομίλου Βιοϊατρική, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Scientific Reports».

 

Με βάση τα δεδομένα που ανακοινώνει καθημερινά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, η επιστημονική ομάδα, που αποτελείται από τον βιοπληροφορικό Δημήτρη Νικολούδη, τη βοχημικό/μοριακή βιολόγο Ασημίνα Χιωνά και τον παθολόγο/ηπατολόγο Δημήτριο Κουντουρά, ανέπτυξε ένα σύστημα αξιολόγησης (benchmark) της επάρκειας των καθημερινών τεστ Covid (μοριακών PCR και γρήγορων Rapid), ούτως ώστε τα αποτελέσματα που προκύπτουν να είναι σταθερά αντιπροσωπευτικά της πραγματικής εξάπλωσης του ιού στην ελληνική επικράτεια.

 

Όταν το υπολογιστικό μοντέλο επιβεβαιώνει ότι έχει εξασφαλιστεί επαρκής αριθμός καθημερινών τεστ, τότε γίνεται εφικτός ο έγκαιρος προσδιορισμός και η έγκαιρη προειδοποίηση, με ορίζοντα δύο εβδομάδων, για τις καθημερινές ανάγκες που θα προκύψουν μελλοντικά σε κλίνες ΜΕΘ Covid-19 στα νοσοκομεία.

 

Πόση ήταν ακρίβεια του προβλεπτικού μοντέλου
Το προβλεπτικό μοντέλο με ορίζοντα δύο εβδομάδων που αναπτύχθηκε, έδειξε αναδρομική ακρίβεια με απόκλιση μόνο συν/πλην επτά κλινών ΜΕΘ Covid μεσοσταθμικά, συγκρίνοντας τις προβλέψεις με τα πραγματικά επιδημιολογικά στοιχεία που δόθηκαν δημοσίως μέσα σε διάστημα δέκα μηνών (17/10/2020 – 8/8/2021), περιλαμβανομένων και των δύο μεγάλων κυμάτων της πανδημίας.

 

Πέραν των προβλέψεων, το μοντέλο παρέχει και μαθηματικά εργαλεία για την επαυξημένη επίγνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, πχ της νοσηρότητας ή της εξάπλωσης του ιού, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης των νέων μεταλλάξεων και του εμβολιασμού.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σχετική μελέτη τους υπολογίζει ότι στη χώρα μας διενεργείται ικανός αριθμός τεστ, σταθερά από τα τέλη Αυγούστου του 2020, καθώς και ότι η νοσηρότητα του κορονοϊού SARS-Cov2 φαίνεται να έχει μειωθεί κατά 10 φορές από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα.

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

 

Διαβάστηκε 97 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα