Εκτύπωση αυτής της σελίδας
14
Ιουλίου

Μετάλλαξη Delta: «Καμπανάκι» από EMA και ECDC

«Ζωτικής σημασίας» η ολοκλήρωση του εμβολιασμού, με τον συνιστώμενο αριθμό δόσεων.

Tο μήνυμα πως ο πλήρης εμβολιασμός έναντι του κορονοϊού είναι «ζωτικής σημασίας» για τη «μέγιστη προστασία» έναντι της Covid-19 στέλνουν, μέσω κοινής ανακοίνωσής τους, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και το Ευρωπαϊκό Kέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

 

«Οι συστάσεις για τον εμβολιασμό σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ παραμένουν» και οι δύο αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ «προτρέπουν τους πολίτες της Ένωσης να εμβολιαστούν και να τηρήσουν τον συνιστώμενο αριθμό δόσεων», δηλαδή «δύο δόσεις για τα εμβόλια Comirnaty, Spikevax ή Vaxzevria, μία δόση για το εμβόλιο Janssen», κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψιν «την εξάπλωση της μετάλλαξης Delta του SARS-CoV-2, την ανάγκη προστασίας των πολιτών, ιδίως εκείνων που κινδυνεύουν από σοβαρή νόσηση COVID-19, και την επιθυμία να ανοίξουμε τις κοινωνίες μας και να χαλαρώσουμε τους περιορισμούς».

 

Σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση στην ΕΕ, οι οργανισμοί επισημαίνουν πως η παραλλαγή Delta (B.1.617.2) είναι μια «παραλλαγή ανησυχίας» που «εξαπλώνεται γρήγορα στην Ευρώπη και η οποία μπορεί να παρεμποδίσει σοβαρά τις προσπάθειες για τον έλεγχο της πανδημίας».

 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το στέλεχος αυτό «είναι 40% έως 60% πιο μεταδοτικό από την παραλλαγή Alpha (Β.1.1.7) που ήταν η πρώτη σημαντική “παραλλαγή ανησυχίας” στην ΕΕ».

 

«Επιπλέον», τονίζεται, «η παραλλαγή Delta μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας».

 

Εξάλλου, το ECDC εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου η παραλλαγή Delta θα αντιπροσωπεύει το 90% όλων των κρουσμάτων SARS-CoV-2 σε κυκλοφορία στην ΕΕ, γεγονός που «καθιστά απαραίτητη την επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης δεύτερων δόσεων όπου αυτές συνιστώνται, και να κλείσουν τα κενά ανοσίας και οι ευκαιρίες για περαιτέρω εμφάνιση παραλλαγών, το συντομότερο δυνατό».

 

Στο πλαίσιο αυτό, οι EMA και ECDC αναφέρουν πως «άλλα μέτρα όπως η χρήση μάσκας και οι κοινωνικές αποστάσεις θα πρέπει να διατηρηθούν σε επίπεδο επαρκές για τον περιορισμό της μετάδοσης της Delta στην κοινότητα έως ότου περισσότεροι πολίτες εμβολιαστούν πλήρως», προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση των κρουσμάτων και η πιθανή αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων.

 

Μεταξύ άλλων, οι πολίτες καλούνται να ακολουθούν τις επίσημες συστάσεις των εθνικών αρχών – με τις οποίες οι δύο πανευρωπαϊκοί οργανισμοί συνεργάζονται – για να προστατεύσουν τόσο τους εαυτούς τους, όσο και τους γύρω τους.

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 142 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)