ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 4:19:43μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
20
Μαΐου

Η μυκητισιακή κολπίτιδα είναι μία λοίμωξη που στο 80% των περιπτώσεων οφείλεται στο μύκητα Candida albicans που συνήθως βρίσκεται στη χλωρίδα του κόλπου, αλλά και του γαστρεντερικού σωλήνα. Ο μύκητας αναπτύσσεται σε θερμό, υγρό και πλούσιο σε γλυκογόνο περιβάλλον. Στον κόλπο μεταδίδεται με τα νύχια των χεριών ή από το έντερο. Επίσης, η μετάδοση είναι δυνατή και κατά τη σεξουαλική επαφή.

PENNY LAZOGEORGOUΚλινικά σημεία: παρουσία λευκωπού, πηκτού, τυρώδους εκκρίματος με οσμή ζυμαριού ,το οποίο καλύπτει περιοχές του βλεννογόνου, τόσο του κόλπου όσο και του αιδοίου. Ο βλεννογόνος εμφανίζεται έντονα ερυθρός, φλεγμονώδης και ίσως εξελκωμένος. Η γυναίκα συχνά αναφέρει κνησμό, που γίνεται πιο έντονος τη νύχτα κι επεκτείνεται προς τους βουβώνες και το περίνεο, δυσπαρεύνια και συχνά δυσουρία.


Άλλα αίτια που συμβάλλουν στην υποτροπή της Μ.Κ. είναι τα αντιβιοτικά που καταστρέφουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου και ο σακχαρώδης διαβήτης. Επίσης η χρήση οιστρογόνων, η ανοσοκαταστολή (το HIV), η χρήση κορτικοστεροειδών σε συστηματικές παθήσεις και εξατομικευμένες σεξουαλικές συμπεριφορές, όπως η χρήση αντισυλληπτικών, σπερματοκτόνων αλοιφών, τα ενδομήτρια σπειράματα, η συστηματική χρήση κολπικών πλύσεων, αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες ανάπτυξης μυκητισιακής κολπίτιδας.


Τέλος, ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται από φυσιολογικές συνθήκες, όπως η εγκυμοσύνη, το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο και η έμμηνος ρύση, διαταράσσουν την ισορροπία της κολπικής χλωρίδας και ευνοούν την ανάπτυξη των λοιμώξεων από μύκητες.


Συνήθειες που διαταράσσουν τη χλωρίδα του κόλπου και συνιστούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση μυκητισιακής κολπίτιδας
 Χρήση ακατάλληλων καθαριστικών προϊόντων για την υγιεινή της αιδοιοκολπικής περιοχής.
 Υπερβολική χρήση αντισηπτικών παραγόντων στη γεννητική περιοχή.
 Ενδυματολογικές συνήθειες (συνθετικά εσώρουχα, στενά ρούχα).
 Συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων και πλημμελή μέσα προφύλαξης κατά τη σεξουαλική επαφή.


Θεραπεία
Η θεραπεία εκλογής υπήρξε επί σειρά ετών η νυστατίνη, αλλά τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται οι αζόλες ή τα ιμιδαζόλια, όπως φλουκοναζόλη, κλοτριμαζόλη, μικοναζόλη, εκοναζόλη, ισοκοναζόλη, κετοκοναζόλη και η ιτρακοναζόλη, οι οποίες δρουν αναστέλλοντας τη βιοσύνθεση του τοιχώματος των μυκήτων. Οι αζόλες διατίθενται σε 2 μορφές, είτε για τοπική χρήση (κρέμες ή υπόθετα), είτε από του στόματος (δισκία), με διάρκεια θεραπείας από 1-7 ημέρες. Η τοπική θεραπεία σε ένα ποσοστό 5-10% των ασθενών προκαλεί καύσο στον κόλπο.


Υποτροπιάζουσα μυκητίαση
Ως υποτροπιάζουσα μυκητίαση χαρακτηρίζεται η εμφάνιση της λοίμωξης 4 ή περισσότερες φορές μέσα σε ένα χρόνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι καλλιέργειες είναι θετικές στην Candida albicans. Η πλέον επιτυχημένη θεραπευτική προσέγγιση, ειδικά για την Candida albicans, είναι η παρατεταμένη αντιμυκητισιακή θεραπεία με την κετοκοναζόλη (150 mg από του στόματος ημερησίως), την κλοτριμαζόλη (500 mg σε κολπικά υπόθετα εβδομαδιαίως) και την φλουκοναζόλη (500 mg από του στόματος εβδομαδιαίως).

 

Μυκητισιακή αιδοιίτιδα
Η Candida Albicans είναι ο συχνότερος μύκητας που προκαλεί αιδοιίτιδα. Η κύηση, τα αντιβιοτικά, ο σακχαρώδης διαβήτης κι η ανοσοκαταστολή προδιαθέτουν τις υποτροπές. Το κύριο σύμπτωμα είναι ο κνησμός του αιδοίου με διόγκωση και οίδημα. Παρατηρείται κολπική υπερέκκριση, η οποία είναι λευκόγκριζη, τυρώδης, άοσμος και προσκολλάται στα κολπικά τοιχώματα. Η δυσπαρεύνια (επώδυνη σεξουαλική επαφή) είναι πολύ συχνή. Ο αιδοιικός καύσος, όπου αναφέρεται από την γυναίκα, αυξάνεται κατά την ούρηση, λόγω της επαφής των ούρων με τα διαβρωμένα τοιχώματα του κόλπου και του αιδοίου. Η αντιμετώπιση γίνεται με κολπικά υπόθετα και τοπικά σκευάσματα με συνηθέστερα την Κλοτριμαζόλη, Μικοναζόλη, Εκοναζόλη Νιτρική, Ισοκοναζόλη Νιτρική και Φετικοναζόλη Νιτρική. Σε υποτροπιάζουσες φλεγμονές η συστηματική θεραπεία της ασθενούς και του συντρόφου της από το στόμα, με λήψη Φλουκοναζόλης, Κετοκοναζόλης ή Ιτρακοναζόλης, είναι συνήθως αποτελεσματική.

 

Πέννυ Λαζογεώργου

Φαρμακοποιό,MSc

 

Διαβάστηκε 1507 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα