ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023 - 10:15:20π.μ.

banner468x60

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
23
Φεβρουαρίου

Ο δείκτης στη μέση ηλικία που «προβλέπει» την άνοια

Μπορούμε να γνωρίζουμε από την ηλικία των 45 ή των 50 ετών αν θα εμφανίσουμε άνοια στα 60; Σίγουρα όχι με βεβαιότητα, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορούμε να κάνουμε μια σχετικά αξιόπιστη «πρόβλεψη» με βάση την τρέχουσα κατάσταση της υγείας μας.

Η υγεία της καρδιάς στη μέση ηλικία, διαπίστωσαν Αμερικανοί ερευνητές, καθορίζει ως έναν βαθμό τις πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας στο μέλλον.


Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) στη μέση ηλικία αποτελεί πιθανό παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση άνοιας σε βάθος 25ετίας.


Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό αφού ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 15.000 Αμερικανούς ηλικίας 45-64 ετών (κατά την έναρξη της μελέτης) και κάλυπταν διάστημα 25 ετών. Στο διάστημα αυτό, περίπου 1.500 άτομα εμφάνισαν άνοια.


Όσοι είχαν υπέρταση (αρτηριακή πίεση από 140/90 mm Hg και άνω) ως μεσήλικες φάνηκε πως ήταν 39% πιο πιθανό να εκδηλώσουν άνοια σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση, δηλαδή η πίεσή τους δεν ξεπερνούσε το όριο των 120/80 mm Hg.


«Η υγεία του αγγειακού συστήματος στη μέση ηλικία επηρεάζει σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου αργότερα» αναφέρει η Δρ Ρεμπέκα Γκότεσμαν, αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς και επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών. «Εάν θέλετε να προστατεύσετε τον εγκέφαλό σας όσο μεγαλώνετε, [...] να πάτε στον γιατρό ώστε να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί η υπέρταση» προτρέπει η καθηγήτρια.


Η νέα μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε εχθές στο πλαίσιο συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας για το Εγκεφαλικό, έρχεται να συμπληρώσει τον ήδη σημαντικό όγκο δεδομένων που δείχνουν ότι ο κίνδυνος άνοιας αυξάνεται λόγω παθήσεων που προκαλούν βλάβες στην καρδιά ή τα αιμοφόρα αγγεία.

 

 

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 196 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα