ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 5:37:35μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
25
Ιουνίου

Ο καρκίνος στο πάγκρεας θα εντοπίζεται σύντομα με αιματολογική εξέταση

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη εντόπισαν ένα βιολογικό δείκτη για τον καρκίνο του παγκρέατος στο αίμα, θέτοντας έτσι τις βάσεις για έγκαιρη διάγνωση της νόσου με τη βοήθεια αιματολογικής εξέτασης.


Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έχουν εκδηλώσει καρκίνο στο πάγκρεας διαθέτουν στο αίμα τους μια πρωτεΐνη που ονομάζεται GPC1 (glypican-1). Η πρωτεΐνη αυτή εμπεριέχεται σε εξωσώματα, μικρούς σάκους που περιλαμβάνουν γενετικές πληροφορίες με τη μορφή DNA και RNA και εκκρίνονται από όλα τα είδη κυττάρων. Τα εξωσώματα που προέρχονταν από υγιή κύτταρα δεν περιείχαν την πρωτεΐνη GPC1, σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων.


Αφού εντόπισαν το βιολογικό δείκτη σε ποντίκια, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν αιματολογικά δείγματα από ομάδα ανθρώπων και εντόπισαν την GPC1 στο αίμα όλων των ασθενών με καρκίνο στο πάγκρεας που συμμετείχαν στη μελέτη, συνολικά 250 σε αριθμό. Η ομάδα ελέγχου περιελάμβανε 120 υγιή άτομα.


Αναζητώντας την πρωτεΐνη στα αιματολογικά δείγματα, οι επιστήμονες κατάφεραν να διακρίνουν ποιο από αυτά ανήκε σε ασθενή και ποιο σε υγιές άτομο. Δεν εντοπίστηκαν ψευδώς θετικά ή ψευδώς αρνητικά δείγματα. Επίσης, η αιματολογική εξέταση υπέδειξε πως τα επίπεδα της GPC1 ήταν υψηλότερα σε ασθενείς που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο, επομένως η εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακολουθείται και η εξέλιξη της νόσου.


Οι διαπιστώσεις τον επιστημόνων θα ανοίξουν πιθανώς το δρόμο για μια νέα διαγνωστική προσέγγιση του καρκίνου στο πάγκρεας, συμβάλλοντας στον πιο άμεσο εντοπισμό του άρα και την πιο άμεση θεραπευτική αντιμετώπισή του.

 

 

πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 134 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα