×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
03
Δεκεμβρίου

Ομοκυστεΐνη: Γιατί είναι επικίνδυνη για την καρδιά μας

Η ομοκυστεΐνη (homocysteine) είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο αίμα. Τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης σχετίζονται με τον αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και συσσώρευσης λιπιδίων στις αρτηρίες.


Οι ιατροί χρησιμοποιούν τον όρο υπερομοκυστεϊναιμία (hyperhomocysteinemia) προκειμένου να περιγράψουν τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης.


Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύλλογο για την Καρδιά (ΑΗΑ), η αυξημένη ομοκυστεΐνη στο αίμα μπορεί να συμβάλλει στην αθηροσκλήρωση, δηλαδή τη συσσώρευση λιπιδίων στα αιμοφόρα αγγεία, καθώς καταστρέφει το εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών και διευκολύνει το σχηματισμό θρόμβων.


Ο Σύλλογος τονίζει ότι η υπερομοκυστεϊναιμία δεν έχει καταταχθεί ακόμη στη λίστα με τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για την καρδιοπάθεια, όμως σε κάθε περίπτωση συνιστά την επαρκή πρόσληψη φυλλικού οξέος και βιταμινών του συμπλέγματος Β με στόχο τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Το φυλλικό οξύ και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (κυρίως Β6 και Β12) συμβάλλουν στη διάσπαση της ομοκυστεΐνης. Βασικές πηγές αυτών των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή μας είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα προϊόντα ολικής άλεσης και τα γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά.


Σε περίπτωση χαμηλής πρόσληψης φυλλικού οξέος και βιταμινών από τη διατροφή, συνιστάται η λήψη συμπληρώματος.

 

 

πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 196 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)