×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
17
Ιουνίου

Ορθοστατική ταχυκαρδία: Ποια είναι τα συμπτώματα της μυστηριώδους πάθησης

Είναι γνωστό πως δεν πρέπει να καθόμαστε πολλές ώρες την ημέρα, όμως για μερικούς ορθοστασία είναι πολύ πιο επικίνδυνη, κουραστική και ενοχλητική.

Τα άτομα αυτά πάσχουν από το λεγόμενο σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας, μια σχεδόν άγνωστη πάθηση στην οποία οι παλμοί της καρδιάς αυξάνονται απότομα όταν σηκώνονται.


Προκειμένου να ρίξουν περισσότερο φως στο παράδοξο φαινόμενο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ αναζήτησαν τα ακριβή συμπτώματα της ορθοστατικής ταχυκαρδίας.


Το σύνδρομο POTS είναι συναφές προς τη λεγόμενη ορθοστατική αδιαλλαξία (orthostatic intolerance), όταν δηλαδή το σώμα αντιδρά ανεπαρκώς στην αλλαγή στάσης – από την καθιστική θέση στην ορθοστασία. Στην περίπτωση της ορθοστατικής αδιαλλαξίας αυξάνεται ο καρδιακός παλμός, όμως τα άτομα με POTS αντιμετωπίζουν μερικά ακόμη συνοδά συμπτώματα.


Χαρακτηριστικές ενδείξεις αποτελούν η ζαλάδα, η τάση λιποθυμίας, το τρέμουλο και η παροδική έλλειψη συντονισμού/συγκέντρωσης.


Επειδή αρκετά από αυτά τα συμπτώματα εκδηλώνονται στις αγχώδεις διαταραχές (κρίση πανικού) ή τη χρόνια κόπωση, είναι εξαιρετικά σύνηθες να δίνεται λανθασμένη διάγνωση αντί του POTS.


Μακροπρόθεσμα, όταν το σύνδρομο δεν αντιμετωπίζεται, μπορεί να συμπτώματα να επιδεινωθούν και να παρατηρηθούν καρδιαγγειακές επιπλοκές ή αναπνευστικά προβλήματα.


Οι ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο μελέτησαν 136 ασθενείς με ορθοστατική ταχυκαρδία και διαπίστωσαν ότι η πάθηση είναι πιο συχνή στις γυναίκες.


Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ Open.

Πηγή:onmed.gr

Διαβάστηκε 327 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)