ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023 - 12:17:22μ.μ.

banner468x60

07
Μαΐου

Πώς εκδηλώνεται & πώς θα ανακουφιστείτε από το κροταφογναθικό σύνδρομο

Υπολογίζεται ότι τρεις στους τέσσερις ενήλικες παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα που υποδηλώνει κροταφογναθικό πρόβλημα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα υποχωρούν χωρίς θεραπεία, το 5%-10% των πασχόντων όμως πρέπει να ακολουθήσει αγωγή.

 

Το κροταφογναθικό σύνδρομο περιγράφει μια ευρεία γκάμα προβλημάτων που προκαλούν πόνο στο πρόσωπο και στο κεφάλι και μπορεί να προέρχονται από την άρθρωση, τους μυς της μάσησης και τα λοιπά οστά που σχετίζονται με τη γνάθο.

 

Κάποιοι ασθενείς υποφέρουν από ημικρανίες, άλλοι νιώθουν ότι βουίζουν τα αυτιά τους, άλλοι ακούνε τη γνάθο τους να τρίζει και άλλοι νιώθουν οξύ πόνο στα πλάγια του προσώπου που αντανακλά μέχρι τον αυχένα.

 

Τα αίτια του κροταφογναθικού συνδρόμου είναι πολλά και σχετίζονται με πολλούς παράγοντες, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, συναισθηματικούς.

 

Συνήθως προκαλεί περισσότερα από ένα συμπτώματα και σπανίως έχει μία μεμονωμένη αιτία.

 

Στην εκδήλωση του συνδρόμου συμβάλλουν κληρονομικές ή αναπτυξιακές δυσμορφίες της γνάθου, μετατόπιση του δίσκου μεταξύ των οστών της γνάθου, φλεγμονή ή αρθρίτιδα που προκαλεί εκφύλιση της γνάθου, τραυματισμοί της άρθρωσης, όγκοι, λοιμώξεις κα.

 

Συνήθειες όπως το τρίξιμο των δοντιών τη νύχτα, το σφίξιμο των δοντιών, το δάγκωμα των χειλιών ή των νυχιών, η μάσηση τσίχλας ή άλλων αντικειμένων, μπορεί να επιδεινώσουν ή να παρατείνουν το πρόβλημα.

 

Ψυχολογικοί παράγοντες όπως η κατάθλιψη, το άγχος και το στρες, λειτουργούν επιβαρυντικά.

 

Αντιμετώπιση

- Το σημαντικότερο είναι η ξεκούραση της γνάθου, που συνεπάγεται ότι ο πάσχων πρέπει να διακόψει τις κακές συνήθειες που την επιβαρύνουν όπως το να μασάει τσίχλα ή τα νύχια του.

- Δεν πρέπει να ανοίγει πολύ το στόμα του όταν χασμουριέται ή γελάει.

- Πρέπει να τρώει μόνο μαλακές τροφές όπως το γιαούρτι, σούπες, ψάρι, μαλακά τυριά και καλά βρασμένα και πολτοποιημένα φρούτα και λαχανικά.

- Τα θερμά επιθέματα στην πλευρά που πονάει επίσης μπορεί να βοηθήσουν.

- Αντιφλεγμονώδη ή αντικαταθλιπτικά φάρμακα που θα του συστήσει ο γιατρός.

- Να μην κοιμάται προς την πλευρά του προσώπου που πονάει.

- Τεχνικές ελέγχου του στρες όπως μαλάξεις, γιόγκα και  συμβουλευτική, μπορεί να αποδειχθούν ωφέλιμες.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 237 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα