ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024 - 11:29:03μ.μ.
04
Νοεμβρίου

Με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και τους επαγγελματίες υγείας για τις σοβαρές επιπτώσεις της.

 

Γιορτάζουμε στις 13 Οκτωβρίου την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, η οποία καθιερώθηκε από τη διεθνή εταιρεία θρόμβωσης και αιμόστασης (ISTH), της οποίας επίσημος εκπρόσωπος στη χώρα μας είναι το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική αγωγή (ΙΜΕΘΑ) (imetha.gr).

 

Το ΙΜΕΘΑ είναι ο μοναδικός Επιστημονικός φορέας στην Ελλάδα με αντικείμενο αποκλειστικά την Θρόμβωση η οποία αφορά σε ένα ευρύ φάσμα ιατρικών ειδικοτήτων. Η 13η Οκτωβρίου έχει επιλεγεί ως η ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης προκειμένου να τιμήσει τα γενέθλια του Γερμανού Ιατρού Rudolf Virchow, ο οποίος περιέγραψε για πρώτη φορά το φαινόμενο της θρόμβωσης.

 

Στον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας θρόμβωσης συμμετέχουν περισσότερες από 2.000 επιστημονικές εταιρείες από τουλάχιστον 200 χώρες. Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και τους επαγγελματίες υγείας για τις σοβαρές επιπτώσεις της θρόμβωσης στην υγεία (έμφραγμα του μυοκαρδίου, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερική αρτηριακή νόσος, φλεβική θρομβοεμβολική νόσος), για τους παράγοντες κινδύνου θρόμβωσης, τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς αυτοί, καθώς και για τους τρόπους πρόληψης και θεραπευτικής αντιμετώπισης.

 

Στον εφετινό εορτασμό συμμετείχαν 19 Επιστημονικές Εταιρείες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφερθεί ότι 1 στους 4 θανάτους παγκοσμίως οφείλεται στη θρόμβωση. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε φέτος στη θρόμβωση που παρατηρείται σε ασθενείς με καρκίνο και αποτελεί μια από τις κύριες επιπλοκές της νεοπλασματικής νόσου καθώς και σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στους ασθενείς αυτούς.

 

Τονίζεται ότι σε μερικούς ογκολογικούς ασθενείς η θρόμβωση αποτελεί την πρώτη εκδήλωση της νόσου. Οι ασθενείς με καρκίνο διατρέχουν 4,0-6,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο από τον γενικό πληθυσμό να αναπτύξουν σοβαρή θρόμβωση. Ειδικότερα, η φλεβική θρόμβωση αποτελεί τη 2η αιτία θανάτων στους ασθενείς αυτούς, με ετήσια επίπτωση 0,5%, σε σύγκριση με την επίπτωση 0.1% που παρατηρείται στο γενικό πληθυσμό. Πράγματι, 1 στους 10 ασθενείς με καρκίνο που αρχίζει ή βρίσκεται σε αντικαρκινική θεραπεία θα νοσήσει από φλεβική θρόμβωση (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση των κάτω άκρων ή πνευμονική εμβολή).

 

Αν και δεν είναι γνωστοί όλοι οι παράγοντες κινδύνου θρόμβωσης που σχετίζεται με τον καρκίνο, τρεις θεωρούνται οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την πιθανότητά να αναπτύξει ο καρκινοπαθής φλεβική θρόμβωση, 1. ο τύπος καρκίνου με τον οποίο έχει διαγνωστεί, 2. ο τρόπος αντιμετώπισης της νόσου και 3. το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας του ασθενούς.

 

Πολλές φορές ο κίνδυνος θρόμβωσης δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους θεράποντες ιατρούς των ογκολογικών ασθενών. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο ότι παρόλο που ο κίνδυνος εμφάνισης φλεβικής θρόμβωσης εμφανίζεται υψηλότερος σε ασθενείς με καρκίνο προχωρημένου σταδίου, αυτή ενδέχεται να είναι περισσότερο θανατηφόρα στα αρχικά στάδια του καρκίνου. Επιπλέον, τα πρώτα στάδια του καρκίνου σχετίζονται γενικά με καλύτερη πρόγνωση και οι ασθενείς είναι πιθανό να επωφεληθούν περισσότερο από την αντιπηκτική θεραπεία όσον αφορά την επιβίωση σε σχέση με καρκινοπαθείς που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Είναι πολύ σημαντικό οι ογκολογικοί ασθενείς να γνωρίζουν τον κίνδυνο θρόμβωσης που ελλοχεύει, αλλά και ότι η σωστή διάγνωση και η έγκαιρη χορήγηση προληπτικής αγωγής μπορεί να μειώσει δραστικά την πιθανότητα δυσάρεστων επιπτώσεων στην υγεία τους εξαιτίας θρόμβωσης.

 

Συνεπώς κρίνεται απαραίτητη η ανάληψη δράσης για την όσο το δυνατόν ευρύτερη γνωστοποίηση του παραπάνω κινδύνου καθώς και των οδηγιών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της φλεβικής θρόμβωσης σε ασθενείς με καρκίνο. Η πρόληψη και αντιμετώπιση της φλεβικής θρόμβωσης στους ογκολογικούς ασθενείς, γίνεται με τη χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων. Η χορήγηση της ενδεδειγμένης αντιπηκτικής θεραπείας στους ασθενείς αυτούς απαιτεί εξειδικευμένη γνώση και συστηματική παρακολούθηση με δεδομένο ότι μπορεί είτε να μην προληφθεί η θρόμβωση είτε να εμφανιστούν σοβαρές αιμορραγικές επιπλοκές.

 

Επιπρόσθετα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι πιθανές αλληλεπιδράσεις των αντιπηκτικών φαρμάκων που χορηγούνται με την αντικαρκινική αγωγή ή άλλα φάρμακα που πιθανώς λαμβάνει ο ασθενής. Συνεπώς για την πρόληψη και αντιμετώπιση της θρόμβωσης που σχετίζεται με τον καρκίνο, απαιτείται η στενή συνεργασία ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά και η κατανόηση εκ μέρους των ασθενών του κινδύνου θρόμβωσης που διατρέχουν και των σοβαρών επιπτώσεων της προκειμένου να συμμορφωθούν πλήρως στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.

 

Αλέξανδρος Τσελέπης, Καθηγητής Βιοχημείας-Κλινικής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ.

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 100 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα