ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 15 Οκτωμβρίου 2024 - 2:03:28μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
30
Αυγούστου

Ποια είναι τα πιο συχνά παιδικά νοσήματα;Είναι διάφορα νοσήματα που παρατηρούνται μόνο στα παιδιά και οφείλονται σε ιούς ή άλλα μικρόβια. Τα νοσήματα αυτά αφήνουν μόνιμη ανοσία. Αυτά είναι η ιλαρά, η ανεμοβλογιά, η παρωτίτιδα, η μηνιγγίτιδα και άλλα.

THEODOROS-DOLATSASΤι είναι η ιλαρά;


Οφείλεται στον ιό της ιλαράς. Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με τα σταγονίδια ή μολυσμένα αντικείμενα πριν ή κατά το εξανθηματικό στάδιο.
Χρόνος επωάσεως 9 έως 12 ημέρες. Η ιλαρά αφήνει μόνιμη ανοσία. Διακρίνουμε κυρίως 3 στάδια:
Καταρροϊκό. Εισβάλει με υψηλό πυρετό, με καταρροϊκά συμπτώματα, βήχα, επιπεφυκίτιδα και φωτοφοβία. Μετά 1 με 2 ημέρες παρουσιάζονται οι κηλίδες (λευκωπά στίγματα) στις παρειές κοντά στους κάτω γομφίους.


Εξανθηματικό στάδιο. Ακολουθεί το καταρροϊκό και χαρακτηρίζεται από κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα. Αρχίζει από το πρόσωπο και επεκτείνεται στον κορμό και τα άκρα. Τα στοιχεία του συρρέουν και γίνονται πολύ κόκκινα σπανίως δε αιμορραγικά.
Στάδιο αποδρομής (αναρρώσεως). Μετά από 2 με 3 ημέρες το εξάνθημα αρχίζει να εξαφανίζεται με τη σειρά που παρουσιάστηκε.


Επιπλοκές: Σοβαρές μέση ωτίτιδα, πνευμονία, εγκεφαλομυελίτιδα (βαρεία επιπλοκή). Ελαφρότερες: λαρυγγίτιδα, τραχειοβρογχίτιδα.
Προφύλαξη: Εμβολιασμός μετά τον 15’ο μήνα.
Θεραπεία: Συμπτωματική αντιμετώπιση επιπλοκών.


Τι είναι η ερυθρά;


Οφείλεται στον ιό της ερυθράς. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια του αρρώστου μια εβδομάδα πριν και μία μετά το εξάνθημα.
Έχει χρόνο επωάσεως 14 έως 21 ημέρες. Αφήνει μόνιμη ανοσία.
Πριν εμφανιστεί το εξάνθημα διογκώνονται οι οπισθοωτιαίοι λεμφαδένες. Το εξάνθημα είναι κηλιδοβλατιδώδες, μοιάζει με της ιλαράς αλλά είναι αραιότερο, αρχίζει από το πρόσωπο και επεκτείνεται στον κορμό και τα άκρα και μετά 1 με 2 ημέρες υποχωρεί. Ο πυρετός είναι μικρός και διαρκεί 1 έως 3 ημέρες.
Γενικά είναι μια ελαφρά εξανθηματική νόσος.
Επιπλοκές: Είναι σπάνιες όπως η εγκεφαλίτιδα, νευρίτιδα ή αθρίτιδα.
Θεραπεία: Συμπτωματική.


Τι σχέση έχει η ερυθρά με την εγκυμοσύνη;
Η ερυθρά είναι ελαφρά ασθένεια αλλά όταν νοσήσει η έγκυος στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προσβληθεί και το έμβρυο (75 έως 90 τοις εκατό) γιατί ο ιός της ερυθράς περνά τον πλακούντα. Οι βλάβες που προκαλούνται στο έμβρυο είναι τόσο μεγαλύτερες όσο νωρίτερα προσβληθεί η έγκυος. Στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο η πιθανότητα προσβολής του εμβρύου είναι 35 έως 40 τοις εκατό.


Εάν η έγκυος εκτεθεί σε ερυθρά πρέπει να γίνεται αμέσως προσδιορισμός του τίτλου αντισωμάτων. Εάν ο τίτλος αντισωμάτων είναι υψηλός σημαίνει ότι η έγκυος έχει νοσήσει ή έχει εμβολιασθεί. Εάν είναι χαμηλός, επαναλαμβάνεται μετά 3 εβδομάδες και αν παραμένει χαμηλός, τότε η έγκυος δεν μολύνθηκε, εάν όμως αυξηθεί σημαίνει ότι μολύνθηκε και το έμβρυο μπορεί να έχει προσβληθεί. Στις περιπτώσεις αυτές συνιστάται η διακοπή της εγκυμοσύνης, η τελική όμως απόφαση θα παρθεί από κοινού με την οικογένεια και αφού σταθμιστούν και άλλες παράμετροι (ηλικία μητέρας, άλλα παιδιά στην οικογένεια, διάρκεια κυήσεως κ.ά.).
Προφύλαξη: Εμβολιασμός των κοριτσιών με το εμβόλιο της ερυθράς.


Τι είναι η ανεμοβλογιά;


Οφείλεται στον ιό της ανεμοβλογιάς και έχει χρόνο επωάσεως 11 έως 21 ημέρες. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια του πάσχοντος, με το υγρό των φυσαλίδων, με τα μολυσμένα αντικείμενα πριν και κατά τη διάρκεια της εμφανίσεως του εξανθήματος. Αφήνει μόνιμη ανοσία.


Συνήθως δεν υπάρχουν πρόδρομα συμπτώματα, ίσως μέτριος πυρετός. Αρχίζει με μικροκηλιδώδες εξάνθημα που γρήγορα γίνεται βλατιδώδες, φυσαλιδώδες και τέλος εφελκιδώδες. Συνήθως συνυπάρχουν όλες οι μορφές (πολυμορφία εξανθήματος). Εντοπίζεται στο τριχωτό της κεφαλής (παθογνωμονικό εύρημα), στον κορμό, στο πρόσωπο και λιγότερο στα άκρα.


Επιπλοκές: Επιμόλυνση των φυσαλίδων, μηνιγκοεγκεφαλίτιδα, ιογενής πνευμονία, θρομβοπενία κ.α.
Θεραπεία: Συμπτωματική για τον πυρετό και τον κνησμό. Συνιστάται η αποφυγή χορήγησης ασπιρίνης.

 

Τι είναι η παρωτίτιδα;


Οφείλεται στον ιό της παρωτίτιδας και μεταδίδεται με τα σταγονίδια του πάσχοντος και τα μολυσμένα αντικείμενα λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της διόγκωσης των παρωτίδων.
Χρόνος επωάσεως: 13 έως 21 ημέρες. Αφήνει μόνιμη ανοσία.


Αρχίζει με μικρό πυρετό και διόγκωση της μια παρωτίδας και μετά από 2-3 ημέρες και της άλλης. Μπορεί να διογκωθούν και άλλοι σιαλογόνοι αδένες.
Η διόγκωση είναι επώδυνη και όταν είναι μεγάλη προκαλεί δυσκολία στην μάσηση και ωταλγία.
Επιπλοκές: Μηνιγκοεγκεφαλίτιδα, ορχίτιδα (έφηβοι και ενήλικοι) που σπάνια καταλήγει σε στείρωση, παγκρεατίτιδα, ωοθηκίτιδα, κώφωση κ.α.
Προφύλαξη: Ειδικό εμβόλιο της παρωτίτιδας.
Θεραπεία: Συμπτωματική με αντιπυρετικά, αναλγητικά.


Τι είναι η πολυομυελίτιδα;


Οφείλεται στον ιό της πολιομυελίτιδας. Υπάρχουν τρεις ορολογικοί τύπου 1, 2 και 3. Ο τύπος 1 προκαλεί τις περισσότερες επιδημίες. Μεταδίδεται με τα εκκρίματα των πασχόντων, με τα μολυσμένα τρόφιμα, το νερό, το χώμα κ.λπ. Προσβάλλει όλες τις ηλικίες. Αφήνει μόνιμη ανοσία.
Οι παθολογοανατομικές βλάβες εντοπίζονται κυρίως στα πρόσθια κέρατα του νωτιαίου μυελού, στον προμήκη και τη γέφυρα. Κλινική εικόνα: Διακρίνουμε τέσσερις μορφές:


1. Ασυμπτωματική μορφή (90 ως 95 τοις εκατό).
2. Εκτρωτική μορφή. Η διάγνωση και των δύο γίνεται μόνο ορολογικώς.
3. Μη παραλυτική μορφή. Εκδηλώνεται με μηνιγγικά φαινόμενα και πρέπει να γίνει διαφορετική διάγνωση με τις διάφορες μηνιγγίτιδες.
4. Παραλυτική μορφή. Στην αρχή παρουσιάζει αυχενική δυσκαμψία και ελάττωση των αντανακλαστικών. Ακολουθεί μικρή περίοδος ηρεμίας και στην συνέχεια παρουσιάζεται πυρετός, μυαλγίες, μυϊκή αδυναμία και ακολουθούν οι παραλύσεις.


Αφορούν κυρίως τα άκρα αλλά συχνά επεκτείνονται και στους αναπνευστικούς ή άλλους μυς. Η προσβολή των αναπνευστικών μυών μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο ενώ οι παραλύσεις των άκρων κατά κανόνα είναι μόνιμες. Σε σπάνιες περιπτώσεις ελαφράς προσβολής οι παραλύσεις μπορεί να υποχωρήσουν τελείως μέσα σε 3 με 4 εβδομάδες.


Η διάγνωση της πολυομυελίτιδας βασίζεται κυρίως στην κλινική εικόνα και το ιστορικό. Η παρακέντηση βοηθάει τη διάγνωση.
Η απομόνωση του ιού από το ρινοφάρυγγα ή τα κόπρανα και ο έλεγχος του τίτλου των ειδικών αντισωμάτων επικυρώνει τη διάγνωση.
Προφύλαξη: Είναι αποτελεσματική με το ειδικό εμβόλιο sabin ή salk. Μετά την ομαδική εφαρμογή του η πολυομυελίτιδα έχει σχεδόν εξαφανιστεί στις αναπτυγμένες χώρες.
Θεραπεία ειδική δεν υπάρχει. Αντιπυρετικά, παυσίπονα, κατάκλιση, αναπνευστική υποστήριξη όταν χρειάζεται. Φυσιοθεραπεία για την αποκατάσταση των παραλύσεων και επανορθωτικές επεμβάσεις αργότερα.


Τι είναι ευλογιά;


Οφείλεται στον ιό της ευλογιάς. Σήμερα μόνο σποραδικά κρούσματα παρατηρούνται σε υπό ανάπτυξη χώρες.
Είναι βαρεία αρρώστια με πολλούς θανάτους. Ο επιτυχής εμβολιασμός (δαμαλισμός) σε παγκόσμια κλίμακα την έχει εξαφανίσει.

 

Τι είναι η λοιμώδης μονοπυρήνωση;


Οφείλεται σε ιό (Epstein barr). Μεταδίδεται κυρίως με τα σταγονίδια των πασχόντων. Έχει χρόνο επωάσεως 30 ημέρες ή και περισσότερο.
Κλινική εικόνα: Πυρετός, δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών, των λεμφαδένων (τραχηλικών, μασχαλιαίων και βουβωνικών) διόγκωση του σπληνός. Η διόγκωση των αμυγδαλών που καλύπτονται με επίχρισμα μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική δυσχέρεια. Συνήθως συνυπάρχει ηπατομεγαλία και σπανίως εξάνθημα.


Η διάγνωση εκτός από την κλινική εικόνα, επιβεβαιώνεται με εργαστηριακές εξετάσεις όπου βρίσκομε αύξηση των μονοπύρηνων και άτυπων λεμφοκυττάρων, θετικό Mono test, και ειδικά αντισώματα εναντίον του ιού.
Επιπλοκές: ηπατίτιδα, πνευμονίτιδα, περικαρδίτιδα κ.α.
Πρόγνωση: Καλή.
Θεραπεία: Συμπτωματική.

 

Τι είναι η ιογενής μηνιγγίτιδα;


Προκαλείται από διάφορους ιούς όπως Coxsackie, Echo, παρωτίτιδας, απλού έρπητα κ.λπ.
Αρχίζει με ευερεθιστότητα, υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο και εμετούς. Συνήθως υπάρχει αυχενική δυσκαμψία που μπορεί να φθάσει το οπισθότονο. Τα βρέφη παρουσιάζουν ανησυχία και καμιά φορά σπασμούς. Στην οσφυονωτιαία παρακέντηση βρίσκονται αυξημένα κύτταρα και λεύκωμα. Θεραπεία: Συμπτωματική.


Τι είναι η νόσος από εκδορά γάτας;


Το δάγκωμα της γάτας ή οι εκδορές που προκαλούνται από τα νύχια της μπορούν να μεταδώσουν το μικρόβιο (Gram).
Οι λεμφαδένες που βρίσκονται κοντά στην πύλη εισόδου διογκώνονται και μπορεί να εξελκωθούν. Υπάρχει ακόμη ανορεξία, πονοκέφαλος, κοιλιακά άλγη, μικρός πυρετός και οστεολυτικές αλλοιώσεις.
Διαφορική διάγνωση θα γίνει από τη λοιμώδη μονοπυρήνωση, τη φυματιώδη αδενίτιδα κ.α.
Θεραπεία: Χορηγείται το κατάλληλο αντιβιοτικό.

 

Tι είναι ιογενής ηπατίτιδα;


Υπάρχουν διάφοροι τύποι ηπατίτιδας. Κάθε μία οφείλεται σε διαφορετικό τύπο ιού και κάθε μία αποτελεί ξεχωριστή νοσολογική οντότητα με διαφορετική πρόγνωση. Διακρίνουμε: την ηπατίτιδα Α, την ηπατίτιδα Β, τις ηπατίτιδες μη Α μη Β, (C, D, E).


Ηπατίτιδα Α: Οφείλεται στον ιό της ηπατίτιδας Α. Χρόνος επωάσεως 4 με 6 εβδομάδες. Μεταδίδεται στο τέλος του σταδίου επώασης και τις πρώτες 5 με 6 ημέρες μετά την εμφάνιση του ίκτερου. Η μόλυνση γίνεται από το πεπτικό σύστημα (μολυσμένα χέρια, μολυσμένες τροφές, νερό κ.λπ.)
Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας προσβάλλονται πολύ συχνά και σε μεγάλο ποσοστό χωρίς κλινικά ευρήματα.


Αυτός είναι και ο λόγος που σχεδόν το 50 τοις εκατό του πληθυσμού των ενηλίκων έχει ανοσοποιηθεί.
Κλινική εικόνα: Στην ικτερική μορφή στην αρχή υπάρχει καταβολή των δυνάμεων, ανορεξία, εμετός και πιθανώς και μικρός πυρετός. Μετά από 3 με 4 ημέρες τα παραπάνω συμπτώματα αρχίζουν να υποχωρούν και παρουσιάζεται ίκτερος, αποχρωματισμός των κοπράνων και υπέρχρωση ούρων. Το ήπαρ είναι διογκωμένο και επώδυνο.


Εργαστηριακά: Αύξηση της χολερυθρίνης αίματος (αμέσου και εμμέσου) αύξηση της ταχ. καθιζήσεως, αύξηση των τρανσαμινασών, ανεύρεση των χολοχρωστικών στα ούρα και παρουσία ειδικών αντισωμάτων.
Πρόγνωση: Καλή στα παιδιά. Σπάνια καταλήγει σε ηπατική ανεπάρκεια και θάνατο.
Προφύλαξη: Η απομόνωση του πάσχοντος είναι απαραίτητη μόνο όσο είναι μεταδοτική. Η καθαριότητα και η απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων (τουαλέτες, καντίνες) είναι χρήσιμες. Στα άτομα που υπάρχουν πιθανότητα να μολυνθούν, χορηγείται γ σφαιρίνη. Τελευταία έχει παρασκευαστεί και ειδικό εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α και χορηγείται σε ειδικές περιπτώσεις.
Θεραπεία: Συμπτωματική. Ανάπαυση στην αρχή, διατροφή κυρίως με υδατάνθρακες και λευκώματα και πολύ σπάνια καρτικοστεροειδή.

 

 

 

Δρ. Θεόδωρος Ντόλατζας

Παιδοχειρούργος

 

Τέως Δ/ντης της Α' Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Νοσ/μείου Παίδων 'Η Αγ. Σοφία"

Πρόεδρος της Εταιρείας Ιατρών Καλλιτεχνών.

Διαβάστηκε 1376 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα