ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 4:24:53μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 299
31
Μαΐου

Πάρκινσον: Το σύμπτωμα που προειδοποιεί έως και 15 χρόνια νωρίτερα

Η νόσος Πάρκινσον είναι μια χρόνια προοδευτικά εξελισσόμενη εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου που επηρεάζει κυρίως την κίνηση.


Κάποια νευρικά κύτταρα πεθαίνουν γρηγορότερα, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα της νόσου να επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου.


Οι διαταραχές του ύπνου αποτελούν ύποπτες ενδείξεις νευρολογικών προβλημάτων. Μια από αυτές είναι το να βλέπει κάποιος έντονα όνειρα.


Σύμφωνα με Καναδούς ερευνητές η διαταραχή συμπεριφοράς κατά τον ύπνο REM (σύνδρομο RBD) αποτελεί το ισχυρότερο σημάδι των νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Μπορεί μάλιστα να εκδηλώνεται έως και 15 χρόνια πριν την εμφάνιση των κλασικών συμπτωμάτων των ασθενειών αυτών.


Η συγκεκριμένη διαταραχή χαρακτηρίζεται από αυξημένη κινητικότητα στο στάδιο REM του ύπνου, όταν φυσιολογικά το άτομο θα έπρεπε να βλέπει όνειρα και να είναι εντελώς ακίνητο.


Σύμφωνα με τον δρα Τζoν Πήβερ από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, το 80% των πασχόντων από σοβαρό σύνδρομο RBD εκδηλώνουν τελικά μια νευροεκφυλιστική νόσο, όπως η άνοια με σωμάτια Lewy και η νόσος Πάρκινσον.


Οι πάσχοντες από σύνδρομο RBD υποφέρουν από υπνηλία όταν ξυπνούν, επειδή ο ανήσυχος ύπνος δεν τους επιτρέπει να ξεκουραστούν. Συχνά μάλιστα είναι τόσο βίαιες οι κινήσεις τους στη διάρκεια του ύπνου, που μπορεί να τραυματίσουν τον εαυτό τους ή τον/την σύντροφό τους που κοιμάται δίπλα τους.


Ο δρ Πήβερ εκτιμά πιστεύει ότι το σύνδρομο RBD οφείλεται σε δυσλειτουργία των κυττάρων στο στέλεχος του εγκεφάλου.


Όταν τα κύτταρα αυτά, που λέγονται REM-ενεργοί νευρώνες, λειτουργούν φυσιολογικά, «παραλύουν» το κοιμισμένο σώμα ώστε να μην αντιδρούμε στα όνειρα που βλέπουμε.

 


Στους πάσχοντες από σύνδρομο RBD, όμως, οι REM-ενεργοί νευρώνες δεν ενεργοποιούνται ποτέ, με συνέπεια το σώμα να κινείται σε αντίδραση στα όνειρα.
Τα ίδια κύτταρα φαίνεται ότι παίζουν ρόλο στις νευροεκφυλιστικές παθήσεις, δεδομένου ότι 8 στους 10 πάσχοντες από αυτή τη διαταραχή τις εκδηλώνουν πολλά χρόνια αργότερα.


Ο εντοπισμός κάποιου συμπτώματος που θα αποτελεί προάγγελο των ασθενειών αυτών, θα δίνει την ευκαιρία στα άτομα υψηλού κινδύνου να υιοθετούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, προκειμένου να καθυστερήσουν όσο είναι αυτό δυνατόν την ανάπτυξή τους.


Τα συμπεράσματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Καναδικής Εταιρείας Νευροεπιστήμης.

 

 

πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 300 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα