ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024 - 4:55:28μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
22
Ιουλίου

Πίεση στα μάτια: Πού οφείλεται, πόσο επικίνδυνη είναι

Με τον όρο οφθαλμική υπέρταση περιγράφεται η αυξημένη πίεση στο εσωτερικό του ματιού. Η πίεση στα μάτια εκφράζεται σε χιλιοστόμετρα υδραργύρου (mm Hg) και ως φυσιολογικό θεωρείται το όριο των 21 mm Hg.

Τα άτομα με υψηλή ενδοοφθάλμια πίεση αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο γλαυκώματος, γι' αυτό και πρέπει να επισκέπτονται τακτικά οφθαλμίατρο ώστε να παρακολουθούν την πορεία της πάθησης.
Η πίεση στα μάτια αυξάνεται σταθερά με την πάροδο των ετών. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το μάτι παράγει ένα διάφανο υγρό. Για να διατηρηθεί η πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα, το υγρό αυτό απορρίπτεται από το μάτι μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου κυττάρων και ιστών.


Εάν όμως το υγρό δεν απομακρύνεται αποτελεσματικά από το μάτι, συσσωρεύεται και η ενδοοφθάλμια πίεση σταδιακά ανεβαίνει. Η πίεση στα μάτια μπορεί να οφείλεται επίσης στην υπέρμετρη παραγωγή του υγρού.


Η οφθαλμική υπέρταση μπορεί να προκύψει επίσης έπειτα από τραυματισμό ή λόγω άλλης υποκείμενης πάθησης των ματιών.


Μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης της πάθησης αντιμετωπίζουν οι εξής πληθυσμιακές υποομάδες:
άτομα με οικογενειακό ιστορικό οφθαλμικής υπέρτασης ή γλαυκώματος


- άτομα που πάσχουν από διαβήτη
- άτομα άνω των 40 ετών
- άτομα με πολλούς βαθμούς μυωπία


Η οφθαλμική υπέρταση δεν εκδηλώνεται με συγκεκριμένα συμπτώματα, οπότε επιβάλλεται η συστηματική επίσκεψη στον οφθαλμίατρο για να διαπιστωθεί εάν η πίεση βρίσκεται μέσα στα φυσιολογικά όρια.

Πηγή:onmed.gr

Διαβάστηκε 280 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα