ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 8:00:36π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
08
Μαΐου

Ποια είναι η ασθένεια που μας κάνει… ζωντανά αγάλματα

Ονομάζεται Σύνδρομο Άκαμπτου Σώματος (SPS) και είναι μια σπάνια νευρολογική διαταραχή με χαρακτηριστικά αυτοάνοσης πάθησης.

Οι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο αρχίζουν να παρουσιάζουν σταδιακή ακαμψία, έως ότου μετατραπούν σε ζωντανά αγάλματα, αδυνατώντας να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε κίνηση και παραμένοντας ακινητοποιημένοι στο κρεβάτι.

Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από ήπια ή έντονη ακαμψία στον κορμό και τα άκρα και από αυξημένη ευαισθησία σε ερεθίσματα όπως ο ήχος, το άγγιγμα και η συναισθηματική καταπόνηση, τα οποία μπορεί να πυροδοτήσουν ισχυρούς μυϊκούς σπασμούς.

Η παράδοξη στάση του σώματος, όπως το μόνιμο καμπούριασμα, είναι χαρακτηριστική της διαταραχής. Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο μπορεί μακροπρόθεσμα να αδυνατούν να περπατήσουν ή γενικώς να κινηθούν, ενώ αρκετοί παραμένουν κλεισμένοι στο σπίτι επειδή φοβούνται πως η φασαρία του δρόμου (π.χ. κόρνες, φωνές) μπορεί να προκαλέσει σπασμούς και επακόλουθη πτώση.

Το Σύνδρομο Άκαμπτου Σώματος επηρεάζει συχνότερα τις γυναίκες. Συνδέεται με αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο διαβήτης, η θυρεοειδίτιδα, η λεύκη και η κακοήθης αναιμία.

Τα ακριβή αίτια του συνδρόμου παραμένουν άγνωστα, όμως οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα δείχνουν ότι είναι αποτέλεσμα αντίδρασης του ανοσοποιητικού που χτυπά τον εγκέφαλο και το μυελό των οστών.

 

Πηγή: οnmed.gr

Διαβάστηκε 429 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα