ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024 - 7:27:48π.μ.

banner468x60

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
10
Ιουλίου

Πονοκέφαλος: Πότε είναι σύμπτωμα «κρυφής» πάθησης

Ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται ο πονοκέφαλος θα βοηθήσει το γιατρό να καθορίσει ποια είναι η αιτία του, ώστε να βρεθεί εν τέλει η ιδανική μέθοδος αντιμετώπισης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ένας πονοκέφαλος δεν είναι ανησυχητικός, όμως αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας σοβαρότερης πάθησης.


Ο πονοκέφαλος ταξινομείται ως πρωτοπαθής και ως δευτεροπαθής, αναλόγως αν εξαρτάται από κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας.


Πρωτοπαθής πονοκέφαλος


Οφείλεται σε βλάβη ή υπερδιέγερση των ευαίσθητων δομών του κεφαλιού. Ο πρωτοπαθής πονοκέφαλος δεν αποτελεί σύμπτωμα κάποιας άλλης ασθένειας. Οι χημικές διεργασίες του εγκεφάλου, τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία εντός και εκτός του κρανίου και οι μύες στο κεφάλι και τον αυχένα συντελούν στην εκδήλωση του πρωτοπαθούς πονοκεφάλου. Ορισμένα άτομα είναι πιο επιρρεπή στον πρωτοπαθή πονοκέφαλο λόγω κληρονομικότητας.


Οι πιο συχνοί τύποι πρωτοπαθούς πονοκεφάλου είναι:


1. Αθροιστική κεφαλαλγία (συχνός πονοκέφαλος που εμφανίζεται σε συγκεκριμένες περιόδους, π.χ. την άνοιξη)
2. Ημικρανία
3. Κεφαλαλγία τάσης (εκδηλώνεται με το έντονο αίσθημα πίεσης γύρω από το κεφάλι ή σε ένα συγκεκριμένο σημείο του κεφαλιού)
4. Αυτόνομη κεφαλαλγία του τριδύμου (οφείλεται στην ενεργοποίηση του αυτόνομου νευρικού συστήματος του τρίδυμου νεύρου που βρίσκεται στο πρόσωπο)
Άλλοι τύποι πρωτοπαθούς πονοκεφάλου συνδέονται με συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως η γυμναστική ή το σεξ. Άλλοτε πάλι οφείλεται σε συγκεκριμένες συνήθειες, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη ύπνου, η κακή στάση σώματος ή το στρες.


Δευτεροπαθής πονοκέφαλος


Ο δευτεροπαθής πονοκέφαλος αποτελεί σύμπτωμα μιας υποκείμενης πάθησης που ενεργοποιεί τα ευαίσθητα στον πόνο νεύρα του εγκεφάλου. Μερικές από τις πιθανές αιτίες που πυροδοτούν το σύμπτωμα είναι οι εξής:
1. Οξεία ιγμορίτιδα
2. Ρήξη σε αρτηρία (καρωτίδα ή σπονδυλική αρτηρία)
3. Θρόμβος στο κεφάλι
4. Ανεύρυσμα
5. Αρτηριοφλεβώδης διαμαρτία (μη φυσιολογικός σχηματισμός των αιμοφόρων αγγείων στο κεφάλι)
6. Όγκος στο κεφάλι
7. Δηλητηρίαση από διοξείδιο του άνθρακα
8. Διάσειση
9. Αφυδάτωση
10. Οδοντικά προβλήματα
11. Λοίμωξη στο αυτί
12. Εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή στον εγκέφαλο)
13. Αρτηρίτιδα των γιγαντοκυττάρων (φλεγμονή στα τοιχώματα των αρτηριών)
14. Γλαύκωμα
15. Ίωση
16. Διακρανιακό αιμάτωμα (ρήξη αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο)
17. Μηνιγγίτιδα
18. Κρίση πανικού
19. Εγκεφαλικό
20. Τοξοπλάσμωση


Εάν ο πονοκέφαλος είναι συχνός και συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα όπως ζάλη, τάση προς έμετο, σύγχυση ή προβλήματα όρασης, συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας.

Πηγή:onmed.gr

Διαβάστηκε 337 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα