Εκτύπωση αυτής της σελίδας
15
Δεκεμβρίου

Πώς η προεκλαμψία συνδέεται με τον αυτισμό των παιδιών

Η προεκλαμψία, μια παθολογική κατάσταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, συνδέεται στενά με τη γέννηση παιδιών με αυτισμό,

σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο ιατρικό περιοδικό Journal of the American Medical Association, Pediatrics.

 

Τα παιδιά η μητέρα των οποίων είχε εμφανίσει προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο από τα υπόλοιπα να υποφέρουν από αυτισμό, ακόμη και περισσότερο αν τα συμπτώματα στις μητέρες ήταν σοβαρά, κατέληξε μια έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Ντέιβις.

 

Οι γυναίκες που υποφέρουν από προεκλαμψία έχουν υπέρταση κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της εγκυμοσύνης τους, η οποία συχνά συνοδεύεται από υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών στα ούρα και την εμφάνιση οιδήματος.

 

Η έρευνα αυτή διεξήχθη σε περισσότερα από χίλια παιδιά ηλικίας από δύο έως τριών ετών στο πλαίσιο μιας έρευνας στη βόρεια Καλιφόρνια για τους γενετικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους που οδηγούν σε αυτισμό.

 

«Παρατηρήσαμε μια σημαντική σχέση μεταξύ της προεκλαμψίας και του συνδρόμου του αυτισμού, καθώς και με καθυστερήσεις στην ανάπτυξη, που αυξάνονται ανάλογα με τη σοβαρότητα της παθολογικής κατάστασης» της μητέρας, εξήγησε η Σέριλ Γουόκερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια γυναικολογίας στο τμήμα υγείας μητέρας και εμβρύου του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Ντέιβις.

 

Η έρευνα αυτή διεξήχθη σε μια επαρκή πληθυσμιακή βάση για να ελέγξει τη σύνδεση μεταξύ αυτισμού και προεκλαμψίας και να καθορίσει αν ο κίνδυνος εμφάνισης του αυτισμού συνδέεται και με τη σοβαρότητα της παθολογικής κατάστασης της μητέρας.

 

Η έρευνα διεξήχθη σε περισσότερα από 500 αυτιστικά αγόρια και κορίτσια, σε 200 παιδιά που πάσχουν από καθυστερήσεις στην ανάπτυξη και σε ακόμη 350 χωρίς καμία παθολογία. Όλες οι μητέρες έπασχαν από προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

 

Οι μητέρες των αυτιστικών παιδιών και αυτών με καθυστέρηση στην ανάπτυξη συχνά είχαν εμφανίσει ανεπάρκειες στον πλακούντα, σε σχέση με εκείνες τα παιδιά των οποίων αναπτύσσονται κανονικά.

 

Υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί μέσω των οποίων η προεκλαμψία μπορεί να επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, υπογράμμισε η Γουόκερ.

 

Στο έμβρυο, ο περιορισμός των θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου που προκαλείται από την προεκλαμψία οδηγούν σε ένα οξειδωτικό στρες, εξαιτίας του οποίου απελευθερώνονται πρωτεΐνες στο αίμα της μητέρας για τη βελτίωση της κυκλοφορίας.

 

 

πηγή: news.gr

Διαβάστηκε 249 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)