ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 - 7:08:04π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
12
Νοεμβρίου

Όλοι έχουμε αισθανθεί αγωνία, αβεβαιότητα, φόβο στη σκέψη ενός διαγωνίσματος, μιας επαγγελματικής συνέντευξης, ή στο πρώτο ραντεβού. Αυτή η αντίδραση, ως ένα σημείο, είναι υγιής, γιατί μας κάνει να είμαστε προσεκτικοί, προετοιμασμένοι και να έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης.

Όταν όμως αυτές οι ανησυχίες κυριαρχούν στην καθημερινότητά μας, τότε μετατρέπονται σε άγχος, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να σκεφτούμε λογικά. Οι ανησυχίες σχετίζονται με πράγματα που έχουν ήδη συμβεί, που συμβαίνουν τώρα ή που μπορεί να συμβούν. Επίσης, έχουν να κάνουν με τους φόβους μας για συγκεκριμένα πράγματα και καταστάσεις.

 

Καμιά φορά είναι ευκολότερο να μείνουμε με τον φόβο παρά να κάνουμε κάτι για αυτό. Για παράδειγμα, ανησυχώ για ένα διαγώνισμα, θα διαβάσω συστηματικά για να το περάσω ή θα αγχωθώ τόσο πολύ, ώστε να μην μπορώ να συγκεντρωθώ και να αποτύχω;

 

• Σωματικά: Έντονος στομαχόπονος και πονοκέφαλος, ναυτία, αϋπνίες.

 

• Ψυχολογικά: Αισθήματα φόβου, ευερεθισμού και έντονης ανησυχίας. Δυσκολία στη συγκέντρωση, αδυναμία χαλάρωσης και ενασχόλησης με την καθημερινότητα. Σκεφτόμαστε αρνητικά και γινόμαστε ανήμποροι, απαισιόδοξοι, με χαμηλή αυτοπεποίθηση. Στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες μας μπορεί να αναπτύξουμε εμμονές (ελέγχουμε πολλές φορές αν κλειδώσαμε την πόρτα). Κάποιοι μπορεί να στραφούν στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά.

 

• Κοινωνικά: Επίδραση στη δουλειά, στις σχέσεις, στη διασκέδαση.

 

Όταν αυτά τα συμπτώματα γίνονται έντονα για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης κάποιων διαταραχών του άγχους, όπως φοβίες (π.χ. αγοραφοβία), κρίσεις πανικού, ψυχαναγκαστική διαταραχή (έμμονες ιδέες), ψυχοσωματικά προβλήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις κάποια φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι αναγκαία.

 

Τι μπορώ να κάνω;

 

• Μιλήστε σε κάποιον φίλο, συγγενή ή σε κάποιον ειδικό.

• Αντιμετωπίστε το χειρότερο που μπορεί να συμβεί μέσω της νοερής απεικόνισης. Έχοντας φανταστεί μια αγχώδη κατάσταση, είστε καλύτερα προετοιμασμένος.

• Γράψτε τις ανησυχίες σας σε ένα χαρτί σε προτάσεις και όχι ερωτήσεις. Έπειτα από λίγο καιρό θα δείτε ότι οι περισσότερες από αυτές ήταν αβάσιμες.

• Κάντε μια λίστα με τις ανησυχίες σας με σειρά προτεραιότητας και αρχίστε να τις αντιμετωπίζετε μία-μία, ξεκινώντας από τη λιγότερο «φοβερή». Έτσι, θα αρχίσετε να αποκτάτε και αυτοπεποίθηση.

• Γίνετε διεκδικητικοί.

• Αρχίστε να ελέγχετε τις ανησυχίες σας, φανταστείτε ότι τις βάζετε μέσα στο συρτάρι του γραφείου σας και το ανοίγετε όποτε εσείς θέλετε.

• Ακολουθήστε μεθόδους χαλάρωσης, κάντε γιόγκα ή διαλογισμό.

• Γυμναστείτε.

• Αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες, για παράδειγμα η καφεΐνη συνιστά διεγερτικό και εντείνει τον στομαχόπονο και τους πονοκεφάλους.

• Όταν αισθάνεστε ότι αρχίζετε να ανησυχείτε για κάτι, επικεντρωθείτε σε κάτι άλλο, διαβάστε ένα βιβλίο ή ακούστε την αγαπημένη σας μουσική.

 

 

πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 168 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα