Με την έναρξη του καλοκαιριού, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και οι κίνδυνοι για την υγεία από την υπερβολική ζέστη γίνονται πιο έντονοι. Η υπερβολική έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καταστάσεις, όπως θερμοπληξία και θερμική εξάντληση.
Το Yahoo Life παρουσιάζει μερικές χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για να προστατευτείτε από τις υψηλές θερμοκρασίες και να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα των θερμικών παθήσεων.
Τι είναι οι θερμικές παθήσεις;
Οι θερμικές παθήσεις ή ασθένειες είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει διάφορες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν όταν το σώμα εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτές μπορεί να είναι:
Θερμική κράμπα: Οι πρώτες ενδείξεις θερμικής ασθένειας συνήθως περιλαμβάνουν επώδυνες μυϊκές κράμπες στα πόδια και την κοιλιά.
Θερμικό εξάνθημα: Ερεθισμός του δέρματος που προκαλείται από υπερβολική εφίδρωση σε ζεστές και υγρές ημέρες.
Θερμική εξάντληση: Η αντίδραση του σώματος στην υπερβολική απώλεια νερού και αλάτων λόγω υπερβολικής εφίδρωσης, που μπορεί να προκαλέσει κόπωση και ζαλάδα.
Θερμοπληξία: Η πιο σοβαρή θερμική ασθένεια που συμβαίνει όταν το σώμα δεν μπορεί πλέον να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του. Η θερμοπληξία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.
Συμπτώματα θερμικών ασθενειών
Τα συμπτώματα των θερμικών ασθενειών διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο:
Θερμική κράμπα: Μυϊκές κράμπες στην κοιλιά, τα χέρια ή τα πόδια. Πόνος και σπασμοί στα αντίστοιχα σημεία.
Θερμικό εξάνθημα: Κόκκινα σπυράκια ή φλύκταινες που εμφανίζονται στον λαιμό, το στήθος, τη βουβωνική χώρα, κάτω από το στήθος και στις καμπύλες του αγκώνα.
Θερμική εξάντληση: Κεφαλαλγία, ναυτία, ζαλάδα, αδυναμία, ευερεθιστότητα, δίψα και υπερβολική εφίδρωση, πυρετός, μειωμένη ούρηση.
Θερμοπληξία: Σύγχυση, αλλοιωμένη πνευματική κατάσταση, δυσκολία στην ομιλία, απώλεια συνείδησης, ζεστό και ξηρό δέρμα ή υπερβολική εφίδρωση, σπασμοί, πολύ υψηλός πυρετός (κοντά ή πάνω από 40).
Τι κάνετε αν εμφανίσετε συμπτώματα
Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι σημαντικό να δράσετε άμεσα:
Μετακινηθείτε σε δροσερό μέρος: Απομακρυνθείτε από τον ήλιο και βρείτε σκιά ή μπείτε σε έναν κλιματιζόμενο χώρο.
Ενυδατωθείτε: Πίνετε άφθονο νερό και προσθέστε ηλεκτρολύτες για να αναπληρώσετε τα χαμένα άλατα.
Βγάλτε τα επιπλέον ρούχα: Τοποθετήστε βρεγμένες πετσέτες στο σώμα σας για να μειώσετε τη θερμοκρασία.
Καλέστε άμεσα βοήθεια: Σε περίπτωση θερμοπληξίας, καλέστε άμεσα το 166 (ΕΚΑΒ) για επείγουσα ιατρική βοήθεια.
Πώς να προστατευτείτε από τη ζέστη
Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να παραμείνετε ασφαλείς τις ζεστές ημέρες:
Μείνετε ενυδατωμένοι: Πίνετε άφθονο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και παρακολουθήστε το χρώμα των ούρων σας. Αν είναι ανοιχτό κίτρινο, είστε καλά ενυδατωμένοι. Αν είναι σκούρο κίτρινο ή καφέ, είναι σημάδι αφυδάτωσης.
Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο: Προσπαθήστε να μην είστε έξω μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ., όταν η ζέστη είναι πιο έντονη.
Φορέστε κατάλληλα ρούχα: Προτιμήστε ελαφρά, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει.
Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες και κλιματιστικά: Εάν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 37°C, αποφύγετε τη χρήση ανεμιστήρων και προτιμήστε κλιματιστικά.
Προφυλάξτε το αυτοκίνητό σας: Παρκάρετε το αυτοκίνητο σε σκιά και χρησιμοποιήστε σκίαστρα για να μειώσετε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του.
Χρησιμοποιήστε προστασία από τον ήλιο: Φοράτε καπέλα, γυαλιά ηλίου και αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.
Ενημέρωση για τους κινδύνους της ζέστης
Μείνετε ενημερωμένοι για τις τοπικές προγνώσεις και ειδοποιήσεις υψηλών θερμοκρασιών παρακολουθώντας τα δελτία καιρού. Επίσης, ενημερωθείτε για τα φάρμακα που μπορεί να σας κάνουν πιο ευάλωτους στη ζέστη. Τα διουρητικά, τα αντιισταμινικά και τα ψυχιατρικά φάρμακα μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία στη ζέστη.
Η υπερβολική έκθεση στη ζέστη μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία σας και είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα ώστε να λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, αλλά και να βοηθήσετε τους γύρω σας.
Με σωστή ενημέρωση, κατάλληλα μέτρα πρόληψης και άμεση αντίδραση στα πρώτα σημάδια θερμικής ασθένειας, μπορείτε να απολαύσετε το καλοκαίρι με ασφάλεια και υγεία.
Πηγή:newsbeast.gr