ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 - 1:19:15π.μ.

banner468x60

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 299
30
Ιουνίου

Πρησμένοι αδένες στο λαιμό του παιδιού: Με ποιες παθήσεις συνδέονται

Οι λεμφαδένες υπάρχουν σε ολόκληρο το σώμα και λειτουργούν ως φίλτρα της λέμφου, η οποία απάγεται από τους ιστούς προς τη συστηματική κυκλοφορία.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό σε περιπτώσεις λοίμωξης, οπότε η λέμφος περιέχει διαλυμένα συστατικά του εισβολέα (αντιγόνα), τα οποία κατακρατούνται στα λεμφογάγγλια και ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα.


Για αυτό τον σκοπό ένα λεμφογάγγλιο περιέχει Β λεμφοκύτταρα, Τ λεμφοκύτταρα και ιστιοκύτταρα. Η συνάντηση των Β λεμφοκυττάρων με το αντίστοιχο αντιγόνο υπό κατάλληλες συνθήκες και η συνακόλουθη ενεργοποίησή τους οδηγεί σε ραγδαίο πολλαπλασιασμό των Β λεμφοκυττάρων και σε διόγκωση των λεμφαδένων.


Οι λεμφαδένες αποτελούν με λίγα λόγια ένα από τα αμυντικά «όπλα» του οργανισμού γι’ αυτό και ενεργοποιούνται στις ασθένειες.


Συνήθως παραμένουν πρησμένοι έπειτα από πολλές και απανωτές λοιμώξεις.

 

Οι διογκωμένοι αδένες στο λαιμό ή και πίσω από τα αυτιά, είναι κοινό σύμπτωμα αρκετών παιδικών ασθενειών, και κυρίως σημάδι κάποιας μικροβιακής λοίμωξης ή ίωσης.


Έντονο πρήξιμο στους λεμφαδένες συνήθως παρουσιάζουν:


- Η αμυγδαλίτιδα
- Η λοιμώδης μονοπυρήνωση
- Η παρωτίτιδα
- Η ερυθρά


Συχνά, μετά από κάποια λοίμωξη, ορισμένοι από τους λεμφαδένες μπορούν να παραμείνουν πρησμένοι για εβδομάδες ή και για μήνες. Tους αδένες αυτούς μπορείτε να τους ψηλαφίσετε κάτω από το σαγόνι του παιδιού, στην μπροστινή ή και στην πίσω πλευρά του λαιμού του.Σε αυτήν την περίπτωση όμως δεν πρέπει να πονάνε στην ψηλάφηση. Αν πονάνε ακόμα (αφού δηλαδή έχει παρέλθει ο χρόνος της ανάρρωσης), πρέπει το παιδί να το εξετάσει ο γιατρός.


Σε κάποιες περιπτώσεις, οι διογκωμένοι λεμφαδένες στο λαιμό (με ή χωρίς άλλα συμπτώματα) μπορεί να σημαίνουν κάποια κακοήθεια στον παιδικό οργανισμό, που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.


Γι’ αυτό το καλύτερο είναι το παιδί να ελέγχεται πάντα από το γιατρό, ακόμα και όταν έχει προηγηθεί λοίμωξη, και οι αδένες του είναι δικαιολογημένα διογκωμένοι.

 

 

 

πηγή: iatropedia.gr

Διαβάστηκε 282 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα