×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 49
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
24
Ιουλίου

Πρόοδο στην προσέγγιση εξάλειψης του AIDS ανακοίνωσαν επιστήμονες

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό του AIDS από κύτταρα ασθενών στους οποίους χορηγήθηκαν αντιρετροϊκά φάρμακα.

Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα στη μακρά και δύσκολη έρευνα για την ανάπτυξη φαρμάκου ικανού να εξαλείψει οριστικά τον ιό HIV από τον οργανισμό των ασθενών.

 

Στόχος του πειράματος, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Όρχους στη Δανία σε έξι ασθενείς εθελοντές, και παρουσιάστηκε την Τρίτη στο διεθνές συνέδριο για το AIDS στη Μελβούρνη, είναι να εκτοπίσει και να εξαλείψει τον ιό. Η μέθοδος που χρησιμοποίησαν είναι η προσέγγιση «kick-and-kill», όπως την ονομάζουν οι επιστήμονες, και αποβλέπει στην εύρεση του θαυματουργού φάρμακου του ιού.

 

Οι ερευνητές επιδιώκουν συνεπώς, εδώ και τρία χρόνια, να εκτοπίσουν τον ιό από το «καταφύγιό» του και να σκοτώσουν τα κύτταρα όπου κρύβεται, όταν ο ασθενής τελεί υπό αντιρετροϊκή αγωγή.

 

Στους ασθενείς του πειράματος χορηγήθηκε αντιρετροϊκή θεραπεία, καθώς και ρομιδεψίνη, ένα αντικαρκινικό φάρμακο που προκαλεί την αύξηση από 2,1 έως 3,9 φορές την ποσότητα του ιού στο αίμα.

 

Στους πέντε από τους έξι ασθενείς, ο ιός ανιχνεύθηκε εκ νέου από τους γιατρούς.

 

Οι έρευνες θα πρέπει να καθορίσουν αν όλοι οι κρυμμένοι ιοί «ανακαλύφθηκαν». Θα πρέπει επίσης να βρεθεί τρόπος για να θανατωθούν τα κύτταρα-καταφύγιο, όπου ο ιός πολλαπλασιάζεται μόλις διακοπεί η αντιρετροϊκή θεραπεία.

 

Ο «επανεργοποιημένος» ιός καθώς παρατηρείται μικροσκοπικά, αφήνει ένα ίχνος, όταν πηγαίνει στο αίμα, έξω από τα μολυσμένα κύτταρα CD4, εξηγεί ο Σόγκορντ.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό το ίχνος, όμοιο με δακτυλικά αποτυπώματα στο σημείο του εγκλήματος, θα μπορεί να εντοπιστεί από τα Τ-κύτταρα (Τ- λεμφοκύτταρα), που πολεμούν τις λοιμώξεις.

 

Η ομάδα θέλει να συνδυάσει τη ρομιδεψίνη, η οποία ξυπνά τον εν υπνώσει HIV, με το εμβόλιο vacc-4x, ώστε τα Τ-κύτταρα να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν τα κύτταρα καταφύγιο του ιού.

 

«Δείξαμε ότι με τη ρομιδεψίνη μπορούμε να ενεργοποιήσουμε έναν ιό που παραμένει εν υπνώσει και ότι ο ιός αυτός πηγαίνει τότε στο αίμα σε μεγάλη ποσότητα», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών Όλε Σμελτς Σόγκορντ. «Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και τα εμπόδια πολλά, πριν μπορέσουμε να μιλήσουμε για μια θεραπεία του AIDS».

 

πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 275 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)