×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 49
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
17
Οκτωβρίου

Σημαντική η άσκηση κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας ενισχύει τα αποτελέσματα της φαρμακευτικής αγωγής, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι θα έκανε η θεραπεία από μόνη της.

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν μετά από πειράματα, ότι τα ποντίκια που ασκούνταν ενώ υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία εμφάνιζαν «σημαντικά μικρότερους όγκους» μετά από δύο εβδομάδες, σε σχέση με εκείνα που ακολουθούσαν μια κοινή χημειοθεραπεία με δοξορουβικίνη (doxorubicin).

 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στη γυμναστική, καθώς αυξάνεται η ροή του αίματος στον όγκο, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται μεγαλύτερη ποσότητα του φαρμάκου.

 

Αν η άσκηση σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία συρρικνώνει τους όγκους, οι ασθενείς θα μπορούσαν δυνητικά να λαμβάνουν μικρότερες δόσεις φαρμάκων, προκειμένου να υποφέρουν λιγότερες παρενέργειες, επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

 

Η έρευνα αυτή θα μπορούσε ακόμη να ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία νέων φαρμάκων, τα οποία «μιμούνται» τις επιδράσεις της άσκησης στον οργανισμό, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail που παρουσίασε την έρευνα.

 

Η δοξορουβικίνη –γνωστή ακόμη και ως Adriamycin- είναι ένα πολύ κοινό φάρμακο που χρησιμοποιείται στις χημειοθεραπείες, για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Ανάμεσα στις παρενέργειες που προκαλεί είναι η τριχόπτωση, η διάρροια, ναυτία και εμετός, ενώ μπορεί ακόμη να καταστρέψει τα κύτταρα της καρδιάς και να οδηγήσει μακροπρόθεσμα και σε καρδιακή ανεπάρκεια.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 161 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)