ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τετάρτη, 4 Οκτωμβρίου 2023 - 11:08:04π.μ.

banner468x60

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
08
Μαρτίου

Σόγια & καρκίνος του μαστού: Τα νέα επιστημονικά δεδομένα

Οι επιστήμονες άρχισαν να μελετούν συστηματικά τον ρόλο της σόγιας στον καρκίνο του μαστού όταν πριν από αρκετά χρόνια παρατηρήθηκε σε πληθυσμούς της Ασίας ότι η κατανάλωσή της συνδέεται με μικρότερη θνησιμότητα λόγω της νόσου και με λιγότερες πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου.

Αυτά τα πρώτα ευρήματα οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η σόγια και τα προϊόντα σόγιας έχουν ενδεχομένως προστατευτική δράση ως προς τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

 

Τα πράγματα όμως άρχισαν να περιπλέκονται όταν κατοπινές μελέτες υπέδειξαν ότι η σόγια μπορεί να επέμβει στη δράση φαρμάκων που χορηγούνται στο πλαίσιο της θεραπείας του καρκίνου ή ότι οι ισοφλαβόνες της σόγιας μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων –ορμονών που σε ορισμένες περιπτώσεις προωθούν την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού.


Άλλη μία επιστημονική μελέτη έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες επί του θέματος σε μια προσπάθεια να αποσαφηνιστεί το τοπίο. Η νέα μελέτη, με επικεφαλής την Δρ Φανγκ Φανγκ Ζανγκ, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ταφτς της Μασαχουσέτης, υποδεικνύει ότι τελικά η σόγια δεν αποτελεί απειλή για την υγεία της γυναίκας.


Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 6.200 γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Παράγοντες που αξιολογήθηκαν ήταν ο τύπος καρκίνου του μαστού που είχαν εμφανίσει οι γυναίκες (λόγω οιστρογόνων ή άλλης αιτίας), οι διατροφικές συνήθειες των γυναικών, το είδος της θεραπείας που λάμβαναν και οι δείκτες θνησιμότητας σε διάστημα εννέα ετών.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Cancer, οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και καταναλώνουν αρκετή σόγια (μισή με μία μερίδα την εβδομάδα) δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με γυναίκες που καταναλώνουν ελάχιστη έως και καθόλου σόγια. Μάλιστα, ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ήταν κατά 21% μικρότερος για τις γυναίκες που έτρωγαν αρκετή σόγια, ιδιαίτερα για όσες των οποίων ο καρκίνος δεν προκλήθηκε από τη δράση των οιστρογόνων.


Όπως αναφέρει η Ζανγκ, τα νέα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν διάγνωση για καρκίνο του μαστού θα πρέπει να αρχίσουν να καταναλώνουν σόγια προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου. Θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματα της Ζανγκ και των συναδέλφων της.

 

 

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 216 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα