ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024 - 3:34:53π.μ.
22
Μαΐου

Τα προειδοποιητικά σημάδια πριν από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο

Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαία η άμεση ιατρική περίπτωση

 

Ενα εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν η ροή του αίματος εμποδίζεται ή διακόπτεται σε μέρος του εγκεφάλου. Αυτό εμποδίζει τα εγκεφαλικά κύτταρα να λάβουν το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να επιβιώσουν.

 

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων ενός εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

 

Παρόλο που τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου φαίνεται να συμβαίνουν από το πουθενά, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν πιθανά προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοηθούν.

 

Ο ρόλος του πονοκεφάλου


Δεν είναι πάντα δυνατό να προβλεφθεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν προειδοποιητικά σημάδια που χρήζουν προσοχής. Αυτό δεν ισχύει για όλα τα εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα συγκεκριμένο είδος πονοκεφάλου μπορεί να αποτελεί πρώιμη ένδειξη επικείμενου εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 σε 550 ενήλικες, διαπιστώθηκε ότι ένα συγκεκριμένο είδος πονοκεφαλου προηγήθηκε ενός ισχαιμικού εγκεφαλικού στο 15% των συμμετεχόντων στη μελέτη. Αυτός ο πονοκέφαλος εμφανίζεται περίπου 1 εβδομάδα πριν από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι αυτοί οι πονοκέφαλοι ήταν είτε σοβαροί από τη φύση τους, είτε διαφορετικοί από κάθε προηγούμενο πονοκέφαλο.

 

Επιπλέον, αυτοί οι πονοκέφαλοι άρχισαν εντός 7 ημερών από το εγκεφαλικό επεισόδιο και συχνά διαρκούσαν μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι συμμετέχοντες που βίωσαν έναν τέτοιο πονοκέφαλο πριν από το εγκεφαλικό επεισόδιο, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κολπική μαρμαρυγή σε σχέση με τους συμμετέχοντες στην ομάδα της έρευνας, που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Ένας τέτοιος πονοκέφαλος θεωρείται, επίσης, σημάδι επικείμενης ρήξης ανευρύσματος. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη κάθε ασυνήθιστο ή σοβαρό πονοκέφαλο, καθώς θα μπορούσε να αποτελεί προγνωστικό ενός πιο σοβαρού συμβάντος.

 

Το «μικροεγκεφαλικό επεισόδιο»


Ένα άλλο πιθανό προειδοποιητικό σημάδι εγκεφαλικού επεισοδίου είναι και το «μικροεγκεφαλικό επεισόδιο», όπως μεταδίδει το healthline.com. Αυτό συμβαίνει όταν η παροχή αίματος σε τμήμα του εγκεφάλου διακόπτεται για μικρό χρονικό διάστημα. Ενώ τα συμπτώματά του μπορεί να μιμούνται εκείνα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, συνήθως εξαφανίζονται εντός μιας ώρας και σπάνια προκαλούν μόνιμη βλάβη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν έως και 24 ώρες.

 

Παρόλο που τα συμπτώματα ενός «μικροεγκεφαλικού επεισοδίου» συνήθως δεν διαρκούν πολύ, είναι σημαντικό να λάβετε ιατρική φροντίδα, ακόμη και αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν, καθώς μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι ίσως, στην πορεία, συμβεί ένα πιο σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των ατόμων που έχουν υποστεί ένα «μικροεγκεφαλικό», θα έχουν ένα πιο σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο στο μέλλον.

 

Είναι ενδιαφέρον ότι μια πρόσφατη μελέτη επιβεβαίωσε πως, ενώ η εμφάνιση ενός «μικροεγκεφαλικού επεισοδίου» μπορεί να είναι πρόδρομος για εγκεφαλικό επεισόδιο, ο αριθμός των ατόμων που εμφανίζουν οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο εντός 90 ημερών από αυτό, έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ότι τα προληπτικά μέτρα μετά από ένα «μικροεγκεφαλικό» είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

Σε περίπτωση οξέος εγκεφαλικού επεισοδίου, τα άτομα που είναι σε θέση να λάβουν θεραπεία εντός 3 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων, έχουν καλύτερα αποτελέσματα θεραπείας με λιγότερα μακροπρόθεσμα προβλήματα.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 90 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα