ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 - 4:11:35π.μ.
16
Ιανουαρίου

Τα ψηλά τακούνια ενοχοποιούνται για αρθρίτιδα στα γόνατα

Μία νέα μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ καταδεικνύει ότι το περπάτημα με τακούνια που υπερβαίνουν τα 4,5 εκατοστά, έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση αλλαγών στη βάδιση, όμοιων με εκείνων που βλέπουν οι γιατροί στις γυναίκες με αρθρίτιδα στα γόνατα.

Το γεγονός αυτό ίσως δίνει εξήγηση, κατά τους ερευνητές στο γιατί η οστεοαρθρίτιδα των γονάτων δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες συγκριτικά με τους άντρες.


Για τις ανάγκες της μελέτης, οι επιστήμονες κατέγραψαν τον τρόπο βαδίσματος 14 εθελοντριών, καθώς περπατούσαν με διάφορα είδη παπουτσιών - από τα ίσια αθλητικά έως τα ψηλοτάκουνα.


Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που δημοσιεύονται στην «Επιθεώρηση Ορθοπεδικής Έρευνας» (JOR), όσο μεγαλύτερο ήταν το ύψος των τακουνιών τόσο διαφοροποιούνταν ο τρόπος βαδίσματος, αλλά και οι κινήσεις των γονάτων.


Μάλιστα, οι αλλαγές ήταν ακόμα πιο εμφανείς στις γυναίκες οι οποίες διέθεταν και περιττά κιλά.


«Πολλές από τις αλλαγές που παρατηρήθηκαν με το αυξανόμενο ύψος των τακουνιών και το αυξανόμενο βάρος είναι παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται με την ηλικία και με την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας», επισημαίνουν οι ερευνητές στη σχετική έκθεση.


«Αυτό υποδηλώνει ότι η χρήση ψηλών τακουνιών, ιδίως σε συνδυασμό με περίσσιο σωματικό βάρος, μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης οστεοαρθρίτιδας στις γυναίκες».


Έτσι, οι γόβες δεν είναι μερικές φορές μόνο επώδυνες, αλλά μπορεί να αυξάνουν τις πιθανότητες αρθρίτιδας αργότερα.

 

 

πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 175 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα