ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 3 Οκτωμβρίου 2023 - 12:38:34μ.μ.

banner468x60

26
Απριλίου

Τα συμπτώματα της διάσεισης και πώς προκαλείται

Πώς θα αποτρέψετε τα εγκεφαλικά επεισόδια

Η διάσειση είναι μια ήπια εγκεφαλική βλάβη (TBI) που μπορεί να συμβεί μετά από πρόσκρουση στο κεφάλι σας. Διάσειση μπορεί επίσης να συμβεί κατά τη διάρκεια ενός τραυματισμού που προκαλεί στο κεφάλι και τον εγκέφαλό τρανταγμό.

 

Αυτό δεν σημαίνει πως κάθε χτύπημα στο κεφάλι θα προκαλέσει TBI, αλλά η διάσειση μπορεί να προκαλέσει αξιοσημείωτα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοηθούν. Αυτά περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, αλλοιωμένη ψυχική κατάσταση, ακόμη και απώλεια συνείδησης.


Η διάσειση συνήθως δεν είναι απειλητική για τη ζωή, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα που απαιτούν ιατρική φροντίδα. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ξεκούραση, διάλειμμα από συγκεκριμένες δραστηριότητες και παυσίπονα. Οι τραυματισμοί στο κεφάλι μπορούν να δημιουργηθούν από πτώση στο σπίτι είτε μετά από τροχαίο ατύχημα. Επιπλέον, εάν συμμετέχετε σε αθλήματα όπως πχ. ποδόσφαιρο ή πυγμαχία, έχετε αυξημένο κίνδυνο να πάθετε διάσειση. Το Healthline παρουσιάζει τα βασικά σημεία και συμπτώματα μιας διάσεισης, πώς ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και ποια είναι η θεραπεία.

 

Συμπτώματα διάσεισης


Τα συμπτώματα μιας διάσεισης ποικίλλουν ανάλογα τόσο με τη σοβαρότητα του τραυματισμού όσο και από το άτομο που τραυματίστηκε. Δεν είναι αλήθεια ότι η απώλεια συνείδησης συμβαίνει πάντα μετά από διάσειση. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν απώλεια συνείδησης, αλλά άλλοι όχι. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε έναν γιατρό μετά από έναν τραυματισμό στο κεφάλι, καθώς μπορεί να είναι απαραίτητη μια ιατρική θεραπεία.

 

Είναι σημαντικό το πώς να αναγνωρίζετε μια διάσειση στον εαυτό σας και σε άλλους.

 

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσετε κατά τη διάρκεια μιας διάσεισης περιλαμβάνουν:

 

πονοκέφαλο
ναυτία ή έμετο
σύγχυση ή αίσθημα αποπροσανατολισμού
υπνηλία ή αίσθημα νωθρότητας


ζάλη
διπλή όραση ή θολή όραση
ευαισθησία στο φως ή στο θόρυβο και
προβλήματα ισορροπίας
Συμπτώματα διάσεισης σε ένα αγαπημένο πρόσωπο
Μερικές φορές άλλοι άνθρωποι μπορούν να παρατηρήσουν τα σημάδια μιας διάσεισης πιο καθαρά από το άτομο που έχει υποστεί διάσειση.

 

Τα σημάδια μιας διάσεισης που παρατηρούνται από άλλους περιλαμβάνουν:

 

Προβλήματα μνήμης
Ζαλισμένο βλέμμα
Ξαφνικές αλλαγές διάθεσης, συμπεριφοράς
Απώλεια των αισθήσεων
Αργά αντανακλαστικά και αποκρίσεις
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν αμέσως ή μπορεί να καθυστερήσουν για ώρες ή ημέρες μετά τον τραυματισμό. Είναι σημαντικό να ελέγχετε συνεχώς κάποιον εάν έχει διάσειση για να παρακολουθείτε τυχόν αλλαγές.

 

Συμπτώματα αποκατάστασης για διάσειση
Κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσης μετά από διάσειση, μπορεί να έχετε ακόμα δυσάρεστα συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν:

 

Ευαισθησία στο φως ή στο θόρυβο
Δυσκολία συγκέντρωσης
Ήπιους πονοκεφάλους

 

Συμπτώματα διάσεισης σε μωρά
Τα συμπτώματα διάσεισης μπορεί να διαφέρουν όταν πρόκειται για μωρά. Αυτά μπορεί να μην είναι τόσο αισθητά στην αρχή. Τα μωρά δεν παρουσιάζουν μπερδεμένη ομιλία, δυσκολίες στο περπάτημα και άλλα συμπτώματα που μπορούν να παρατηρηθούν σε παιδιά και ενήλικες με διάσειση.

 

Μερικά κοινά σημάδια διάσεισης στα μωρά περιλαμβάνουν:

 

Ορατό εξόγκωμα ή μελανιά στο κεφάλι του μωρού
Κλάμα όταν μετακινείτε το κεφάλι ή ο λαιμός του μωρού
Εμετός
Υπνηλία
Επιληπτική κρίση
Διεσταλμένες κόρες οφθαλμών
Σε σπάνιες περιπτώσεις, η διάσειση μπορεί να προκαλέσει μόνιμη εγκεφαλική βλάβη στα βρέφη. Ενώ τα περισσότερα μωρά αναρρώνουν από διάσειση, είναι σημαντικό να τα ελέγξει ένας γιατρός. Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν το μωρό σας είναι αναίσθητο.

 

Συμπτώματα διάσεισης στα παιδιά


Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, μπορεί να εμφανίζουν σαφέστερα σημάδια διάσεισης και να είναι σε θέση να εκφράσουν μόνα τους τα συμπτώματά τους.

 

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2020, τα κοινά συμπτώματα που αναφέρθηκαν σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών με διάσειση ήταν:

 

δυσκολία στον ύπνο
προβλήματα όρασης (συμπεριλαμβανομένου του πόνου στα μάτια, της διπλής όρασης)
πονοκέφαλο
ζάλη
Άλλα σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε στα μικρότερα παιδιά περιλαμβάνουν:

 

υπερβολικό κλάμα
βλέμμα στο κενό
αλλαγές συμπεριφοράς
πρόβλημα συγκέντρωσης


Επειδή ο εγκέφαλος των παιδιών εξακολουθεί να αναπτύσσεται, κινδυνεύου από ΤΒΙ, ειδικά αν αθλούνται. Είναι σημαντικό τα παιδιά να αξιολογούνται αμέσως. Τα παιδιά που αναρρώνουν από διάσειση μπορεί να χρειαστούν χρόνο μακριά από αθλητικές ομάδες και μαθήματα. Μπορεί επίσης να απαιτούν επιπλέον διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

 

Συμπτώματα έκτακτης ανάγκης: Πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό


Επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιος άλλος έχετε διάσειση. Η διάσειση μπορεί να συνοδεύονται από τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη. Εάν νομίζετε ότι ένα άτομο έχει τραυματισμό στον αυχένα ή την πλάτη, αποφύγετε να το μετακινήσετε και καλέστε ένα ασθενοφόρο για βοήθεια. Εάν πρέπει οπωσδήποτε να μετακινήσετε το άτομο, κάντε το πολύ προσεκτικά. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να κρατήσετε τον αυχένα και την πλάτη του ατόμου όσο πιο ακίνητα γίνεται. Αυτό θα αποφύγει την πρόκληση περαιτέρω βλάβης στη σπονδυλική στήλη.

 

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Νευρολογικών Χειρουργών (AANS), αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν κάποιος με διάσειση έχει:

 

μπερδεμένη ομιλία
δυσκολία στο να ξυπνήσει ή δεν μπορεί να ξυπνήσει
επιληπτικές κρίσεις
συνεχής έμετος
ιστορικό πολλαπλών διάσεισης
Γενικά, κάποιος με διάσειση θα πρέπει οπωσδήποτε να δει γιατρό εάν τα συμπτώματά του δεν βελτιώνονται μετά από μερικές ημέρες ή επιδεινώνονται.

 

Τι προκαλεί διάσειση;


Τα εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούνται από κάποιο είδος τραυματισμού στο κεφάλι σας.

 

Ο εγκέφαλός μας επιπλέει σε ένα υγρό που μοιάζει με ζελέ μέσα στο κρανίο μας. Αυτό το υγρό ονομάζεται εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ). Οι τραυματισμοί στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσουν τον εγκέφαλό μας και τη γύρω του μεμβράνη (μήνιγγες) να χτυπήσουν την πλευρά του κρανίου μας. Αυτό το είδος πρόσκρουσης μπορεί να βλάψει τους ιστούς του εγκεφάλου και ακόμη και να προκαλέσει διαρροή του ΕΝΥ μας.

 

 

Τα αίτια μιας διάσεισης περιλαμβάνουν:


Πέσιμο
Χτύπημα στο κεφάλι (ειδικά όταν παίζετε αθλήματα)
Από τροχαίο ατύχημα
Τραυματισμός΄στο κεφάλι από έκρηξη
Σε σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι, μέρος του κρανίου μας μπορεί να σπάσει. Τα κατάγματα του κρανίου μπορεί να προκαλέσουν οδοντωτές άκρες των οστών, να τρυπώσουν στον εγκέφαλό μας και να προκαλέσουν βλάβη. Διάσειση μπορεί επίσης να εμφανιστεί εάν ένα ξένο αντικείμενο εισέλθει στο κρανίο σας, όπως μια σφαίρα.

 

Θεραπεία διάσεισης
Η θεραπεία για μια διάσειση εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας. Η διάσειση μπορεί να θεραπευτεί στο σπίτι ή με ιατρικές συμβουλές. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

 

Μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά
Άφθονο νερό καθώς η διάσειση μπορεί να προκαλέσει ναυτία και εμετό, που οδηγούν σε αφυδάτωση.
Ξεκουραστείτε αρκετά.

 

Ένα διάλειμμα από τον αθλητισμό και άλλες επίπονες δραστηριότητες.
Μην οδηγείτε
Αποφυγή αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. Το αλκοόλ μπορεί να επιβραδύνει την ανάρρωση και να έχει δυσμενείς αλληλεπιδράσεις με ορισμένα φάρμακα.
Ξεκούραση εγκεφάλου. Ελαχιστοποιήστε τη χρήση ηλεκτρονικών ειδών (συμπεριλαμβανομένης της τηλεόρασης, του κινητού τηλεφώνου, του υπολογιστή) για να αφήσετε χρόνο στον εγκέφαλό σας να θεραπευτεί.
Τα έντονα φώτα και οι θόρυβοι μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα διάσεισης και ανάρρωσης.
Μπορεί να αξιολογηθείτε για χειρουργική επέμβαση ή άλλες ιατρικές διαδικασίες εάν έχετε: αιμορραγία στον εγκέφαλο, πρήξιμο ή άλλο σοβαρό τραυματισμό στον εγκέφαλο.

 

Πώς να αποτρέψετε τα εγκεφαλικά επεισόδια


Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο διάσεισης λαμβάνοντας ορισμένες προφυλάξεις ασφαλείας. Αυτές περιλαμβάνουν:

 

Να φοράτε πάντα και σωστά κράνος σε μηχανή


Να χρησιμοποιείτε αθλητικό εξοπλισμό ασφαλείας ακολουθώντας τις οδηγίες ασφαλείας στον αθλητισμό και όταν χειρίζεστε οχήματα

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

 

Διαβάστηκε 77 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα