ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 1:30:02π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
04
Δεκεμβρίου

Τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού αγνοεί τα βασικά συμπτώματα του καρκίνου

Η έγκαιρη αναγνώριση των προειδοποιητικών ενδείξεων του καρκίνου σώζει ζωές, ωστόσο σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού αγνοεί αυτή τη σωτήρια οδηγία των ειδικών, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE.


Σε καμία περίπτωση η παρότρυνση αυτή δε θα πρέπει να μας σπρώξει στην υποχονδρίαση και να μας δημιουργεί με περιττές ανησυχίες. Στόχος των ερευνητών είναι να μας ενθαρρύνουν να προστατεύσουμε την υγεία μας και να μην αγνοούμε πιθανώς επικίνδυνα συμπτώματα.


Σημειώνουν πως αρκετά άτομα που εκδηλώνουν τυπικά συμπτώματα της επικίνδυνης νόσου τα αποδίδουν σε άλλες, λιγότερο σοβαρές παθήσεις και λόγω της λανθασμένης αυτής προσέγγισης μπορεί να χαθεί μια πολύτιμη ευκαιρία για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση.


Παλαιότερες μελέτες έχουν καταδείξει ότι αρκετοί καρκινοπαθείς, αφού λάβουν επίσημη διάγνωση για τη νόσο, συνειδητοποιούν ότι υποτίμησαν τη σοβαρότητα των πρώιμων συμπτωμάτων που είχαν εκδηλώσει και δε ζήτησαν έγκαιρα τη βοήθεια του ειδικού.


«Στόχος μας ήταν να δούμε πώς αντιδρά κάποιος που δεν έχει καμία υπόνοια ότι μπορεί να έχει καρκίνο, ώστε να εξετάσουμε τα βήματα που ακολουθεί μετά την εκδήλωση ενός πιθανού συμπτώματος της νόσου», δήλωσε στο Yahoo Health η ερευνήτρια Katriina Whitaker από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (UCL).


Προκειμένου να πάρουν τις απαραίτητες απαντήσεις, οι ερευνητές ρώτησαν 1.724 άτομα, ηλικίας 50 ετών και άνω, εάν είχαν εκδηλώσει κάποιο πιθανό σύμπτωμα καρκίνου, από μια λίστα 17 συμπτωμάτων που τους χορήγησαν, σταθερά για διάστημα τριών μηνών.


Η λίστα περιελάμβανε τα βασικότερα από τα τυπικά συμπτώματα διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως ένα ανεξήγητο εξόγκωμα, κάποια αλλαγή/αλλοίωση σε ελιά στο δέρμα ή ανεξήγητη απώλεια βάρους, αλλά και λιγότερο γνωστά συμπτώματα όπως η κόπωση και η συχνή ζαλάδα.


Εάν κάποιος από τους συμμετέχοντες είχε εκδηλώσει κάποιο από τα συμπτώματα, οι ερευνητές τον ρώτησαν ποιες πίστευε ότι ήταν οι πιθανές αιτίες και του ζήτησαν να αξιολογήσει πόσο σοβαρή θεωρούσε καθεμιά από αυτές.


Το 53% των συμμετεχόντων δήλωσε πως έχει εκδηλώσει κάποιο από τα ανησυχητικά συμπτώματα (κατά κύριο λόγο επίμονο βήχα ή μεταβολές στη λειτουργία του γαστρεντερικού), όμως μόλις το 2% εξ αυτών υποπτεύθηκε ότι το σύμπτωμα μπορεί να υποδεικνύει καρκίνο.


Σε πολλές περιπτώσεις, οι συμμετέχοντες προχώρησαν σε αυτο-διάγνωση (π.χ. αρθρίτιδα, λοίμωξη, κύστη, παλινδρόμηση), χωρίς να ζητήσουν τη γνώμη του ειδικού.


Αυτό που ανησύχησε ιδιαιτέρως τους ερευνητές ήταν το γεγονός ότι αρκετοί από τους συμμετέχοντες είχαν την τάση να αποδίδουν ένα σοβαρό σύμπτωμα σε παράγοντες όπως η γήρανση ή η κακή διατροφή.


Οι ερευνητές προσπάθησαν επίσης να δώσουν απάντηση στο γιατί ορισμένοι αντιδρούν κατ' αυτόν τον (επικίνδυνο για την υγεία τους) τρόπο. Η πεποίθηση ότι είμαστε «ανίκητοι» μπορεί εν μέρει να εξηγήσει τέτοιου είδους συμπεριφορές, δηλώνει η Whitaker. Παράλληλα, όμως, σημαντικό ρόλο παίζει και το αίσθημα του φόβου που μας προκαλεί η συγκεκριμένη ασθένεια, με αποτέλεσμα την άρνηση να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Τέλος, αρκετοί αγνοούν τα συμπτώματα και δεν επισκέπτονται το γιατρό για να μην τους βάλουν την ταμπέλα του «υποχόνδριου».


Η νέα μελέτη υπογραμμίζει για ακόμη μία φορά τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου.


Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε το τελευταίο διάστημα κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:


- Ανεξήγητο βήχα ή βραχνάδα στη φωνή
- Μεταβολές στη γαστρεντερική λειτουργία (κενώσεις)
- Επίμονο και ανεξήγητο πόνο
- Μεταβολές στην ενούρηση
- Ανεξήγητο εξόγκωμα (πρήξιμο) σε κάποιο σημείο του σώματος
- Μεταβολές στην όψη μιας ελιάς στο δέρμα
- Πληγή που δεν επουλώνεται
- Ανεξήγητη αιμορραγία
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους
- Δυσκολία στην κατάποση

 

 

πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 201 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα