×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
17
Σεπτεμβρίου

Τι να τρώτε για να μην πάθετε έμφραγμα, εγκεφαλικό και διαβήτη

Πολλά ακούγονται τελευταία για υπερ-τροφές όπως η κινόα και τα μούρα Goji...


Ωστόσο, δύο νέες επιστημονικές μελέτες προτρέπουν να επιστρέψουμε σε... σταθερές αξίες προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 αλλά και καρδιαγγειακών επιπλοκών που μπορεί να μας οδηγήσουν στο έμφραγμα και το εγκεφαλικό.


Αν και τα λιπαρά έχουν «κακή φήμη» στους κύκλους των διαιτολόγων και των διατροφολόγων, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Λουντ της Σουηδίας υποστηρίζουν πως παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη, καθώς ρυθμίζουν αποτελεσματικά το μεταβολισμό της γλυκόζης και ελέγχουν την ευαισθησία του οργανισμού απέναντι στην ινσουλίνη.


Η σχετική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για το Διαβήτη (EASD) αναφέρει χαρακτηριστικά πως η κατανάλωση γαλακτοκομικών, συγκεκριμένα πλήρες γάλα, τυρί και γιαούρτι, μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη έως και κατά 23%. Δεν παρατηρήθηκε κάποια αντίστοιχη συσχέτιση για τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά αλλά ούτε και για τα ζωικά λίπη που λαμβάνουμε από το κρέας.


Μία ακόμη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ταϊβάν και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of the American College of Nutrition κατέδειξε ότι μικρή ποσότητα γαλακτοκομικών σε καθημερινή βάση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού.


Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε 4.000 ενήλικες περίπου και διαπίστωσαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες δεν κατανάλωναν καθόλου γαλακτοκομικά παρουσίαζαν αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης, υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και αυξημένη συσσώρευση λίπους στο σώμα.


Για να επωφεληθούμε στο μέγιστο βαθμό, οι ερευνητές συνιστούν να καταναλώνουμε τουλάχιστον πέντε μερίδες γαλακτοκομικών την εβδομάδα. Ενδεικτικά, μία μερίδα αντιστοιχεί σε οκτώ γραμμάρια πρωτεϊνών, ποσότητα που λαμβάνουμε από μία κούπα γάλα ή 45 γραμμάρια τυρί.

 

 

πηγή: onmed.gr

 

Διαβάστηκε 212 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)