ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 11:36:57π.μ.
25
Απριλίου

5 τρόποι για να βελτιώσετε την αυτοπεποίθησή σας

Κατηγορία Ψυχολογία

Ο ψυχολόγος Guy Winch εξηγεί πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την αυτοπεποίθησή μας.

Όταν έχουμε μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, η αυτοπεποίθησή μας αυξάνεται, όπως και το αίσθημα ότι αξίζουμε, η γενική μας ευτυχία και τα κίνητρά μας.



Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι αυτό υποστηρίζεται από την επιστήμη καθώς οι μελέτες σάρωσης του εγκεφάλου έχουν δείξει ότι, όταν η αυτοεκτίμηση είναι υψηλή, είμαστε πιο ανθεκτικοί, πληγωνόμαστε λιγότερο από την απόρριψη ή την αποτυχία και λιγότερο εκτεθειμένοι στο άγχος.



Με όλα αυτά τα θετικά οφέλη, η εργασία για την αυτοεκτίμηση είναι σίγουρα σημαντική. Έτσι ποια είναι η μαγική φόρμουλα για την ενίσχυση της;


Σε μια δημοσίευση στο blog του TED, ο ψυχολόγος Guy Winch περιγράφει λεπτομερώς τους πέντε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε την αυτοπεποίθησή σας.



1. Χρησιμοποιήστε τις θετικές επιβεβαιώσεις σωστά

Δεν ωφελούνται όλοι από θετικές δηλώσεις όπως «Θα είμαι εξαιρετικά επιτυχής» – αυτό λειτουργεί για άτομα με ήδη υψηλή αυτοεκτίμηση, αλλά όχι για άτομα με χαμηλή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εξαιρετικά θετική επιβεβαίωση αντιτίθεται στο πώς αισθάνονται για τον εαυτό τους. Πιο ρεαλιστικές δηλώσεις όπως «Θα δουλέψω σκληρά για να πετύχω» θα είναι πιο πιστευτές σε όσους έχουν λιγότερη αυτοπεποίθηση και μπορούν να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους.



2. Προσδιορίστε τις δυνατότητές σας και αναπτύξτε τις

Ένα μεγάλο μέρος της αυτοεκτίμησής μας προέρχεται από το να κάνουμε κάτι στο οποίο είμαστε καλοί. Μάθετε τι είναι αυτό και κάνετε περισσότερο από αυτό. Εάν είστε καλός μάγειρας, κανονίστε περισσότερα γεύματα, ή εάν είστε ισχυρός περιπατητής, εμπλακείτε σε μερικούς φιλανθρωπικούς περιπάτους. Με την επίδειξη ικανότητας και επίτευξης σε περιοχές που έχουν σημασία για εσάς, η αυτοεκτίμηση σας θα αυξηθεί. Βρείτε ευκαιρίες και σταδιοδρομία για να επιδείξετε τα ταλέντα σας.



3. Μάθετε να αποδέχεστε τους επαίνους

Όταν έχουμε αρνητική γνώμη για τον εαυτό μας, δεν δεχόμαστε εύκολα τα συγχαρητήρια. Η ειρωνεία είναι ότι τότε τα χρειαζόμαστε περισσότερο. Προσπαθήστε λοιπόν να ανεχτείτε τα συγχαρητήρια, ακόμη και αν σας κάνουν να αισθανθείτε αμήχανα. Ο καλύτερος τρόπος για να χειριστείτε τα συγχαρητήρια είναι να μάθετε καθορισμένες απαντήσεις, όπως ένα απλό “ευχαριστώ” και “είναι ωραία να το λέτε εσείς”. Αφού κάνετε αυτό με την πάροδο του χρόνου, θα αισθανθείτε λιγότερο διατεθειμένοι να αρνηθείτε τα συγχαρητήρια.



4. Μην κριτικάρετε τον εαυτό σας

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση οδηγεί κανονικά σε αύξηση της αυτοκριτικής, επιδεινώνοντας περαιτέρω την αυτοπεποίθησή μας. Κάθε φορά που αρχίζετε να σκέφτεστε τα κρίσιμα πράγματα για τον εαυτό σας, σταματήστε και αναρωτηθείτε αν θα σκεφτόσαστε με αυτόν τον τρόπο για έναν φίλο στην περίπτωσή σας. Έχουμε την τάση να είμαστε φιλικότεροι σε άλλους εκτός από τον εαυτό μας, οπότε ξεκινήστε να αγαπήσετε τον εαυτό σας με τον ίδιο τρόπο που θα αγαπούσατε τους άλλους. Αυτό θα βοηθήσει στην οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης.



5. Επιβεβαιώστε την πραγματική σας αξία

Κάντε μια λίστα με τις ιδιότητες που έχετε σχετικά με το συγκεκριμένο πλαίσιο που επηρεάζουν την αυτοεκτίμησή σας. Για παράδειγμα, εάν αποτύχετε να λάβετε μια προαγωγή στην εργασία σας, αναφέρετε τι σας κάνει σπουδαίο υπάλληλο. Στη συνέχεια επεκτείνετε σε ένα από τα σημεία γράφοντας γιατί αυτή η ποιότητα είναι σημαντική και εκτιμάται από άλλους ανθρώπους. Κάντε αυτή την άσκηση κάθε μέρα για μια εβδομάδα και θα πρέπει να αισθανθείτε μια αύξηση στην αυτοεκτίμηση σας.



Έτσι, αν και η αυτοεκτίμηση μπορεί να είναι ένα εύθραυστο πράγμα και μπορεί να κυμαίνεται με διαφορετικές εμπειρίες, με λίγη δουλειά μπορεί να βελτιωθεί και να οδηγήσει σε καλύτερη συναισθηματική ευεξία.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 290 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα